Ξεκίνησε τα μαθήματα της «μακεδονικής» γλώσσας η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ, «Κρστε Μισιρκοβ» στην παράνομη εκκλησία του αποσχηματισθέντος ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, στην Αριδαία Πέλλας.
Η διδασκαλία γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της κάκιστης και επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με αυτή την Συμφωνία φιλοσκοπιανές ομάδες θέλουν τώρα να αναγνωριστεί «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ότι μιλούν αυτή την «γλώσσα».
Στη σελίδα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ στο facebook, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, σε αίθουσα της παράνομης εκκλησία (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) που έκτισε ο Τσαρκνιάς, μ’ «εμβάσματα» από τη σκοπιανή διασπορά.
«Το πρώτο μαθήματα «Μακεδονικής» γλώσσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στην Εκκλησία της Αγίας Ζλάτας Μέγκλενσκα στο Σούμποτσκο/Αριδαία.Ήταν μια συναισθηματική και ευτυχισμένη μέρα για όλους τους «Μακεδόνες»!
Βήμα βήμα, όλα θα προχωρούν προς το καλύτερο» αναφέρει η ανάρτηση.
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο χώρος που πραγματοποιείται το φροντιστήριο της «μακεντόνσκι» γλώσσας, μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας, αφού ο δάσκαλος διδάσκει από τα Σκόπια, καθώς και βιβλία στα σλάβικα.
Πάντως με βάση το… τραπέζι εξοχής που χρησιμοποιείται για… θρανίο, θα πρέπει να κάνουν… «ουρά» οι θιασώτες της «μακεντόνσκι» προκειμένου να τη διδαχθούν.
Το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United ‘Macedonian’ Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός της συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς, είναι απόρροια του αρνητικού αποτυπώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα (έστω και με αστερίσκους), αλλά και «μακεδονική» εθνική ταυτότητα.
Η χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» από τους Σκοπιανούς, είχε σχολιάσει αρνητικά και ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για «μέγα λάθος».
H φιλσοκοπιανή ΑΜΚΕ φέρει το όνομα του Σκοπιανού «Κρστε Μισιρκοβ», του φιλολόγου που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ, σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.