ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

DEB: Πανεπιστημιακοί ζητούν από το ΣτΕ να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα

Υποδεικνύονται ευθύνες του Αρείου Πάγου

DEB: Πανεπιστημιακοί ζητούν από το ΣτΕ να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα

Δύο πανεπιστημιακοί ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να απαγορεύσει το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (DEB), το οποίο εξελέγη πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και την Ξάνθη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, και να τερματίσει κάθε δραστηριότητά του στην Θράκη.

Ειδικότερα, πρώτο για μία ακόμα φορά κόμμα αναδείχθηκε σε Ροδόπη και Ξάνθη το DEB.

Συγκεκριμένα στην Ξάνθη έλαβε ποσοστό 27,16% και 11.176 ψήφους, στη Ροδόπη έλαβε ποσοστό 36,10% και 14.448 ψήφους, ενώ την ίδια στιγμή στον Έβρο έλαβε ποσοστό 1,18% και 695 ψήφους.

Σε πανελλαδική απήχηση έλαβε ποσοστό 0,72% και 28.470 ψήφους.

Οι δύο προσφεύγοντες, επισημαίνουν ότι παράνομα και κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών έγινε από τον Άρειο Πάγο δεκτή η συμμετοχή του DEB στις ευρωεκλογές, καθώς αντιστρατεύεται την ελληνική έννομη τάξη και εμφανίζεται ως εκπρόσωπος ανύπαρκτων μειονοτήτων, δήθεν τουρκικής και ψευτομακεδονικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με του προσφεύγοντες, παραβιάζεται η συνθήκη της Λοζάνης, καθώς δήλωναν ευθέως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του DEB ότι είναι Τούρκοι, δεν είναι Έλληνες μουσουλμάνοι, είναι Τούρκοι μουσουλμάνοι, είναι η φωνή της μακεδονικής μειονότητας και πρέπει να αλλάξει η συνθήκη της Λοζάνης.

Ακόμη, επικαλούνται ομιλίες και δηλώσεις της προέδρου του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου η οποία είναι πρόεδρος του κόμματος από το 2019 και υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν στην αίτηση ακύρωσής τους οι δύο πανεπιστημιακοί (ο ένας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο δεύτερος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) η κυρία Ασάφογλου, σε δηλώσεις της (και στην τηλεόραση ΤRT World), έχει αναφέρει ότι «δεν είμαστε Έλληνες μουσουλμάνοι, είμαστε Τούρκοι μουσουλμάνοι, είμαστε η φωνή της μακεδονικής μειονότητας».

Σε άλλες δηλώσεις της, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, είχε επισημάνει: «Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Δίνοντας συλλογικά τις ψήφους μας και χρωματίζοντας την περιοχή στην απόχρωση μας, διεκδικούμε την ταυτότητά μας. Αυτός είναι ο λόγος που ένα από τα συνθήματά μας είναι, «είμαστε εδώ και είμαστε Τούρκοι»».

Στην αίτηση ακύρωσης, οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου(1/2024) είναι παράνομη, γιατί δεν απέκλεισε αλλά αντίθετα παράνομα ανακήρυξε τη συμμετοχή του DEB στις περασμένες ευρωεκλογές.

Στους συνταγματικούς κανόνες που θεσπίζουν περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα εκλογιμότητας ενός πολιτικού κόμματος, μεταξύ των άλλων, είναι να μην διεγείρει το κόμμα το λαϊκό αίσθημα με πράξεις με τι οποίες αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, να μην υποκινεί και διεγείρει το λαϊκό αίσθημα και μάλιστα με επιθετικές προς τη δημοκρατία θέσεις των ηγετών του κόμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, επισημαίνουν οι προσφεύγοντες ότι το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν έλεγξε ως όφειλε το καταστατικό και την υποκρυπτόμενη δράση του DEB, το οποίο δρα αντεθνικά και σε βάρος των διεθνών συνθηκών της χώρας με αποτέλεσμα να κάνει δεκτή την αίτηση συμμετοχής του στις ευρωεκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.