ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα η Τουρκία – Η επικίνδυνη αμηχανία της Αθήνας

Το περιστατικό στην Κάσο, είναι τα απόνερα της «κόκκινης γραμμής» των 6 ναυτικών μιλίων του Γεραπετρίτη το 2020

Συνεχίζει να δημιουργεί τετελεσμένα η Τουρκία – Η επικίνδυνη αμηχανία της Αθήνας

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνεχίζει να έχει τον χαβά του και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, δημιουργεί τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαπιστώνουν την συνέπεια του σχεδιασμού του, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής του.

«Γαλάζια πατρίδα», Κύπρος, Αγιά Σοφιά, προκλητικές και παράνομες NAVTEX, τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάθε τρεις και λίγο να βγάζει στο Αιγαίο τα ερευνητικά πλοία και ασφαλώς η μόνιμη επωδός του για την αποστρατιωτικοποίηση  των ελληνικών νησιών. 

Η ένταση που δημιουργήθηκε στην Κάσο, η προκλητική κίνηση της Τουρκίας με τον εγκλεισμό του ερευνητικού ιταλικού σκάφους στα 6 ναυτικά μίλια δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την επανάληψη του ίδιου ακριβώς  σκηνικού που δημιουργήθηκε τον Φθινόπωρο του 2020.

Τότε το Oruc Reis, περιφερόταν ανενόχλητο στην Ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας μάλιστα μία ανάσα από τα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Ο πλους τότε, τον Οκτώβριο του 2020, του Oruc Reis, συγκεκριμένα στα 6,1 ναυτικά μίλια αλλά και το γεγονός ότι το τουρκικό πλοίο «έσπασε» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, αμφισβητώντας στην πράξη, το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια δημιούργησε νέα δεδομένα και τετελεσμένα στην περιοχή, με τους Τούρκους να γκριζάρουν την θαλάσσια περιοχή έξω από την Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Ο απώτερος στόχος της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, στέφθηκε με απόλυτη – για τους Τούρκους – επιτυχία, λαμβάνοντας μάλιστα και την…δημόσια πιστοποίηση από τον τότε Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και σημερινό Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας.

«Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια.

Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ.

Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά», είχε πει τότε  ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και γιατί δεν κάναμε τίποτα για να τους αποτρέψουμε να περιπλανούνται έξω από τα ελληνικά νησιά; Και το πιο σημαντικό: γιατί επανήλθαν τέσσερα χρόνια μετά;

Το 2020 η επί πολλούς μήνες περιπλάνηση του Oruc Reis σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, 6 ν.μ. έξω από την Ρόδο και το Καστελλόριζο προκάλεσε την παραίτηση του τότε Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αντιναύαρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου ο οποίος παραδέχθηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκανε έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο!

Την δήλωση αυτή την έκανε δημόσια ο κ. Διακόπουλος προκαλώντας την απομάκρυνσή του. Σήμερα, πάντως δεν έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία πως το Oruc Reis, δεν έκανε «κρουαζιέρα» στα ελληνικά νησιά αλλά έρευνες υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ας δούμε όμως σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κούσαντα, τα απόνερα και τα τετελεσμένα που δημιούργησε η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

Τον εγκλεισμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα 6 ν.μ. και όχι την παρεμπόδιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους μέσα στην οριοθετείσα Τμηματική Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Τον περιορισμό των Χωρικών Υδάτων μας στα 6 ν.μ.  χωρίς καμία διεκδίκηση του δικαιώματος μας επέκτασης στα 12 ν.μ.  λόγω φοβικού συνδρόμου.

– Την αμφισβήτηση της ήδη υπογραφείσας Τμηματικής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου από την Τουρκία την οποία το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε ήδη επικυρώσει από τις 27 Αυγούστου 2020!

– Το δεδικασμένο ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα  να περιπλανάται να αλωνίζει στην Ν.Α. Μεσόγειο δημιουργώντας κατοχή – χρήση θαλάσσιων ζωνών δυνητικά, Ελληνικών Συμφερόντων.

Το δικαίωμα να αμφισβητήσει η  Τουρκία την δικαιούμενη, δυνητικά, ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας των Ελληνικών Νησιών του άρθρου 121 (UNCLOS).

– Την αμφισβήτηση της ΑΟΖ των νησιών του συμπλέγματος του Καστελόριζου διότι έμειναν εκτός του καθορισμού της Τμηματικής ΑΟΖ, Ελλάδας Αιγύπτου, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (κοντά στον 30ο μεσημβρινό)

– Δημιουργήθηκε ήδη δεδικασμένο στη χρήση – έρευνα από την Τουρκία, μιας τεράστιας περιοχής ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα των Ελληνικών Νησιών του ΝΑ Αιγαίου που η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει υπέρ της στην περίπτωση που η χώρα μας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την συνεχή, προκλητική, παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων, στην Ανατολική Μεσόγειο στα 6 ν.μ. από τις ακτές των νησιών μας, δημιουργώντας συνθήκες δικής τους κατοχής και κυριαρχίας όπως ακριβώς έκαναν στην Κάσο!

– Την επιχειρησιακή ακύρωση του Ελληνικού στόλου οποίος είχε αναπτυχθεί σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο πέραν των 12 ν.μ.  από τις 15 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του 2020 με μεγάλη επιτυχία, πριν ασφαλώς  τον εγκλεισμό του Οκτωβρίου.

Με όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και ακυρώνεται η ηρωική επακούμβιση της φρεγάτας Λήμνος στην τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις. 

Η  «αθώα» δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη το 2020, αποδυνάμωσε τα ελληνικά επιχειρήματα έναντι του αναθεωρητισμού της Τουρκίας και δημιούργησε τετελεσμένα υπέρ τους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το περιστατικό της Κάσου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ερντογάν συνεχίζει μέχρι να πετύχει τον τελικό του στόχο. Εμείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή, επιβράβευσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τοποθετώντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας… 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.