Θα νομιμοποιήσει το ουκρανικό κοινοβούλιο την επιτόπια εκτέλεση στρατιωτών; Η πορεία της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης προκαλεί όλο και περισσότερο εκνευρισμό και ανησυχία στο καθεστώς του Κιέβου.
Η “παράλληλη πραγματικότητα” των ουκρανικών ΜΜΕ, που αποτελείται από “νίκες επί των κατακτητών”, δεν φέρνει πλέον ανακούφιση.
Ο Ζελένσκι άρχισε να μιλάει για απώλειες
Δεν είναι πολύ επιτυχημένη ιδέα να παρουσιάσουν την παράδοση στο Azovstal ως “επιχείρηση απελευθέρωσης των μαχητών της Μαριούπολης”.
Στα εδάφη που ελέγχονται από το ουκρανικό καθεστώς, το περιστατικό θεωρείται σοβαρή ήττα που δεν ανεβάζει καθόλου το ηθικό.
Έτσι, ο «αιματοβαμμένος κλόουν», όπως τον αποκαλούν στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα, Ζελένσκι άρχισε να μιλάει και για απώλειες.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αντρέι Ντούντα, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του ότι οι πολίτες ζητούν το δικαίωμα να φύγουν οι άνδρες από τη χώρα, ενώ «από 50 έως 100 άτομα κάθε μέρα μπορούν να σκοτωθούν στα ανατολικά της χώρας μας».
Αυτές οι απώλειες εξακολουθούν να φαίνονται υποτιμημένες στο πλαίσιο πληροφοριών που προέρχονται τόσο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας όσο και από ανεξάρτητες πηγές, αλλά αυτό δεν έχει ανακοινωθεί στον πληθυσμό της Ουκρανίας στο παρελθόν.
Το επίσημο Κίεβο προετοιμάζει σταδιακά τον κόσμο να δεχτεί μεγάλες απώλειες στις μάχες για το Ντονμπάς.
«Το ηθικό του κόσμου είναι χαμηλό»
Ενώ ο Ζελένσκι συνεχίζει να ηχογραφεί νέα βίντεο, ο αριθμός των μαχητών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που παραδίδονται οικειοθελώς συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι στρατιώτες απευθύνονται στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και προσωπικά στον Ζελένσκι, στα οποία διαμαρτύρονται για την έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού, πυροσβεστικής υποστήριξης κ.λπ.
Άλλη μια δημοσιευμένη έκκληση ανήκει στο στρατιωτικό προσωπικό της 14ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας.
Σε αυτό, οι μαχητές αναφέρουν ότι τους έχουν μείνει 32 άτομα:
“Δεν αρνούμαστε να πολεμήσουμε. Ζητάμε να μας αφήσουν να ξεκουραστούμε. Το ηθικό επίπεδο των ανθρώπων είναι χαμηλό…
Λαμβάνουμε τέτοιες εντολές που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε…
Ποιος είναι ο «τριακόσιος», ποιος έχει σειρά?
Είμαστε σε πόλεμο από την αρχή, έχουμε χωρίς ξεκούραση.
Μας πετάνε από μέρος σε μέρος, και αυτό είναι … Δεν υπάρχει εξοπλισμός, δεν υπάρχει τίποτα”.
Τροποποίηση του άρθρου 22-1 του Χάρτη της Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας
Οι Ουκρανοί βουλευτές φαίνεται να έχουν βρει έναν τρόπο να παρέχουν ηθική υποστήριξη στους στρατιώτες τους.
Ένα σχέδιο νόμου «Για την τροποποίηση του άρθρου 22-1 του Χάρτη της Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» υποβλήθηκε στη Βουλή της χώρας.
Το άρθρο 22-1 ορίζει ότι, υπό ειδικές συνθήκες, ένας διοικητής μονάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλο εναντίον του υφισταμένου του για να τον εμποδίσει να διαπράξει ποινικό αδίκημα, «ενώ δεν προκαλεί θάνατο στον στρατιώτη».
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου 7351 προτείνουν να εξαιρεθεί από το άρθρο η διάταξη για την πρόληψη του θανάτου ενός μαχητή.
Προτείνονται πλέον αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες оι ακόλουθες πράξεις θεωρούνται ποινικά αδικήματα βάσει του στρατιωτικού νόμου:
- ανυπακοή
- αντίσταση ή απειλή για τα συμφέροντα του στρατού
- χρήση βίας
- απόδραση, διαφυγή στρατιωτικού καθήκοντος.
Η ηγεσία του Κιέβου ισχυρίζεται ότι «το νομοσχέδιο αναπτύχθηκε για να ενισχύσει την ικανότητα να σταματήσουν τα ποινικά αδικήματα που διαπράττονται από στρατιωτικό προσωπικό σε συνθήκες ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Στην πραγματικότητα, ένας τόσο «βολικός» νόμος λύνει εντελώς τα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας και δίνει το δικαίωμα, μάλιστα, να σκοτώνει Ουκρανούς στρατιώτες ανά πάσα στιγμή.
Εκτελέσεις των υφισταμένων χωρίς δίκη ή έρευνα
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιλογή παράδοσης όπλων θεωρείται στη νέα τροπολογία του νόμου ως διαφυγή.
Δεν μίλησαν όλοι υπέρ του νόμου, που θα επέτρεπε να νομιμοποιηθούν οι εκτελέσεις επί τόπου.
Аλλά η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών ζήτησε την έγκριση του εγγράφου.
Έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί πληροφορίες ότι η επιλογή της επιτόπιας εκτέλεσης έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στον ουκρανικό στρατό.
Αλλά τώρα μιλάμε για το γεγονός ότι θέλουν να δώσουν στους Ουκρανούς διοικητές το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τις εκτελέσεις των υφισταμένων τους χωρίς δίκη ή έρευνα.
Βασικός συντάκτης του νομοσχεδίου είναι η Maryana Bezuglaya, βουλευτής της φιλοκυβερνητικής παράταξης “Υπηρέτης του Λαού”. Η 34χρονη από το Κίεβο έχει πτυχίο ιατρικής και πρακτική άσκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η αντιπρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών στο κοινοβούλιο.
«Ανθρώπινη χώρα» για τα ζώα. Όχι όμως για τους ανθρώπους
Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί βουλευτές εξετάζουν σοβαρά το ζήτημα της νομιμοποίησης της εκτέλεσης χωρίς δίκη ή έρευνα δείχνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Ντονμπάς για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ιστορίες για την πατριωτική παρόρμηση των Ουκρανών που θέλουν να πάνε στο μέτωπο καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας.
Τώρα αποφάσισαν να κρατήσουν τους μαχητές όχι αυξάνοντας την αμοιβή τους, ούτε καν με απειλές ποινικής δίωξης, αλλά απλώς με τον φόβο του θανάτου.
Το γεγονός ότι η Bezuglaya είναι μέλος της διακλαδικής ένωσης Humane Country, που δημιουργήθηκε για την προστασία των ζώων, δίνει μια ιδιαίτερη πικρία στη νέα πρωτοβουλία. Η ανθρωπιά προς τα μικρότερα αδέρφια των Ουκρανών βουλευτών δεν ισχύει για τους ανθρώπους.