Αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), προειδοποίησε να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα «Ουκρανία», τονίζοντας πως οι απειλές του Ερντογάν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά.
Ειδικότερα, μια ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά επιχειρεί ο ανταποκριτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων Μίχαελ Μάρτενς, ο οποίος αναφέρει στις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις που έφτασαν πρόσφατα μέχρι και τα 3/4 της Κρήτης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του:
«Ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά που λένε οι αυταρχικοί – ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακούγονται περιπετειώδη και παράλογα. Οι ειδικοί έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι οι ομιλίες, τα κείμενα και άλλες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν τη βούλησή του να καταστρέψει την Ουκρανία. Όμως δεν ακούστηκαν ούτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Δεν είναι όμως πολύ αργά για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των κολλητών του».
Παράλληλα σημειώνει ότι ακόμα και αν οι προκλήσεις με τις εδαφικές αξιώσεις έρχονται από το στόμα του Μπαχτσελί, ο τελευταίος δεν είναι κάποιος που προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση με υπερβολές αλλά αντίθετα πρόκειται για τον κυβερνητικό εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που του εξασφάλισε την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπαχτσελί είπε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι τα νησιά, που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν κλαπεί από την Τουρκία, οπότε πρέπει να της επιστραφούν “εθελοντικά ή με τη βία”.
Αυτό που ανησυχεί είναι ότι ο Μπαχτσελί δεν είναι, όπως ίσως θα ήθελε κανείς, κάποιος εγκέφαλος της αντιπολίτευσης σε σύγχυση, αλλά ένας κυβερνητικός εταίρος και εκείνος που εξασφάλισε την κυβερνητική πλειοψηφία του προέδρου Ερντογάν που δεν αμφισβήτησε ποτέ τον μικρό κυβερνητικό εταίρο για την ρεβανσιστική του εμφάνιση, τουλάχιστον όχι δημόσια».
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται και στις απειλές Τσαβούσογλου για ενδεχόμενο πολέμου αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου:
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος σε στρατιωτικά θέματα για να το θεωρήσει αυτό πειστικό. Το ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση στην Τουρκία από τα νησιά της είναι περίπου τόσο πιθανό όσο ήταν τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία θα εισέβαλλε στη Ρωσία, δηλαδή καθόλου».