Η κλοπή του οπλισμού του ΠΝ στην Λέρο αποτελεί φλέγον ζήτημα για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας διότι τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή οι έρευνες που πραγματοποιούνται για την ανεύρεσή του αλλά και για το ποιοι κρύβονται πίσω από την υφαρπαγή του βρίσκονται στο σκοτάδι.
Το μόνο που είναι όντως σίγουρο μέχρι αυτή την στιγμή είναι πως η κλοπή έλαβε χώρα πολύ πιο πριν από την αποκάλυψή της και μάλλον αυτή τοποθετείται τον περασμένο Οκτώβριο και φαίνεται πως έγινε σε δύο δόσεις.
Πάντως η ΕΛ.ΑΣ έχει μεγάλη ανησυχία για την κατάληξη του οπλισμού.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ποιοι τα έκλεψαν ως φυσικοί αυτουργοί αλλά και ποιοι τα έλαβαν ως ηθικοί αυτουργοί, ποιοι δηλαδή ήταν οι αποδέκτες του στρατιωτικού υλικού.
Η κλοπή του υλικού από το Πολεμικό Ναυτικό έκανε την ΕΛΑΣ να μπει σε διαδικασία ελέγχου και απογραφής οπλισμού, οχημάτων ακόμα και… των ταμείων και των παραβόλων.
Αυτό καταγράφεται σε έγγραφο το οποίο συντάχθηκε και στάλθηκε στις υπηρεσίες, και το οποίο δημοσίευσαν «Τα Νέα».
Το έγγραφο της ΕΛΑΣ συντάχθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου 72 ώρες μετά την διαπίστωση της κλοπής στη βάση του ΓΕΝ και ζητεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου «στο πλαίσιο του συνεχούς και συνεπούς ελέγχου των υφισταμένων υπηρεσιών σας ως προς τη διασφάλιση του οπλισμού, των υλικών και της παγίας να ελέγξετε ανά υπηρεσία τα χρεωμένα οχήματα, όπλα πυρομαχικά, ασυρμάτους, λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, ένσημα δημοσίου, διαχείριση e-παραβόλου, ως προς την ταύτιση χρεωμένων κι υπαρχόντων, τον ισολογισμό ταμειακών διαθέσιμων και αποδείξεων καθώς και παραστατικά πληρωμένων δαπανών»
Σημειώνεται ότι σε παρόμοιες καταγραφές τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί απώλειες υλικού, κυρίως ασυρμάτων. Πριν μερικών μηνών όμως στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων υπήρξε και απώλεια όπλων.
Το έγγραφο της ΕΛΑΣ
Ο «κύκλος» των υπόπτων
Την ίδια ώρα, για την αρπαγή από το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος 8 -10 υπόπτων ανδρών των ΟΥΚ και διαχειριστών των αποθηκών που είχαν μπει το τελευταίο δωδεκάμηνο στον χώρο απ’ όπου «πέταξε» το υλικό. Από αυτούς τρεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες υπόνοιες.
Όμως αναζητούν τεκμήρια για να βρεθεί ποιος πήρε τα όπλα, ενώ εξετάζεται η περίπτωση τα αντιαρματικά LAW μιας χρήσης οι ρουκέτες κτλ που εκλάπησαν να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από στελέχη του Ναυτικού σε «ιδιωτικές» ασκήσεις και βολές σε κάποια βραχονησίδα κλπ.
Αρχικά έχουν εντοπισθεί διοικητικού τύπου ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο στρατιωτικών στην αποθήκη, χωρίς να τηρούνται οι δικλίδες ασφαλείας. Ακόμη προέκυψε ότι δινόταν πολεμικό υλικό για ασκήσεις δεν προσδιοριζόταν ποιος ήταν ο παραλήπτης και υπήρχε αναγραφή μόνο του παραδοθέντος επισήμως οπλισμού.
Να πούμε πως αυτά για όσους έχουν υπηρετήσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν προκαλούν εντύπωση.
Οι Αρχές έχουν καταφέρει να ανακτήσουν βίντεο που είχε αρχικά διαγραφεί και εικονίζει πρόσωπα να μπαίνουν στην αποθήκη όπλων με μαύρες σακούλες, ενώ έγινε εξέταση κατ’ αντιπαράσταση των τριών υπόπτων, του οπλονόμου δηλαδή και των δύο αποστρατευμένων στελεχών των ΟΥΚ.
Τον Οκτώβριο του 2018, σε διάστημα δύο εβδομάδων και κατά πάσα πιθανότητα σε δύο δόσεις.
Σε ότι αφορά την κατάληξη των όπλων είναι πολύ πιθανόν τα αντιαρματικά όπλα, οι οπλοβομβίδες, οι χειροβομβίδες και οι σφαίρες να κλάπηκαν ώστε να πωληθούν στην μαύρη αγορά για να διατεθούν σε όποιο μέρος του πλανήτη τα έχουν ανάγκη, είτε για λόγους τρομοκρατίας είτε για ενίσχυση κάποιου αντάρτικου
Πιθανό θεωρείται τα όπλα να κατέληξαν και σε εσωτερικά παράνομα κυκλώματα.
Μέχρι τώρα είναι γνωστό μόνο ότι ο αποθηκάριος υπαξιωματικός παραδέχθηκε τη βαριά αμέλειά του να δώσει τα κλειδιά αποθήκης πυρομαχικών της βάσης του ΠΝ στη Λέρο σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
Λέγοντας «καταστράφηκα, θα καταστραφώ, εγώ αγαπάω την Ελλάδα», ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε τα κλειδιά στον προηγούμενο διαχειριστή που ζήτησε να μπει στον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί στους διενεργούντες την προανάκριση η στάση του υπαξιωματικού που κατηγορείται από τον συνάδελφό του ότι ζήτησε και πάρει τα κλειδιά της αποθήκης.
Ο υπαξιωματικός Ι.Κ. που σήμερα υπηρετεί σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Βόρεια Ελλάδα και μεταφέρθηκε στο Λακκί της Λέρου για τις έρευνες, αρνείται επίμονα την εμπλοκή του στην υπόθεση της κλοπής των πυρομαχικών αλλά και τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Όπως ισχυρίζεται ο υπαξιωματικός που παραδέχθηκε ότι ενεχείρισε τα κλειδιά της αποθήκης σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, δύο ΟΥΚάδες με συνεργό έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες σακούλες προφανώς γεμάτες με τα δύο αντιαρματικά, τις δύο νάρκες κατά προσωπικού, τις οπλοβομβίδες, τις 22 χειροβομβίδες, τις σφαίρες και το βραδύκαυστο φιτίλι που αφαιρέθηκαν από την φυλασσόμενη αποθήκη.
Ο αντιαρματικός πύραυλος ΑΤ-4 είναι σουηδικής κατασκευής και εκτοξεύεται από Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Είναι ακριβώς ίδιος με τα δύο αντιαρματικά όπλα που εκλάπησαν στην Λέρο.
Η ύπαρξη του ΑΤ-4 στο ελληνικό οπλοστάσιο είχε παρουσιαστεί από το pronews.gr σε ρεπορτάζ του 2013, το οποίο άλλωστε αποκάλυψε πρώτο και ποια ήταν τα αντιαρματικά που είχαν κλαπεί.
Οι αρχές διαπίστωσαν τα εξής:
– Η απογραφή που είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ήταν εικονική.
– Είχε προηγηθεί άλλη μια τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή πριν από ακριβώς έναν χρόνο.
– Τότε, όπως και τώρα άλλαζε ο διαχειριστής της αποθήκης και εκτιμάται ότι έγινε πράγματι λεπτομερής καταγραφή των όπλων και των πυρομαχικών χωρίς να διαπιστωθεί ότι έλειπε κάτι.
Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, ο υπαξιωματικός που ομολόγησε ότι έδωσε τα κλειδιά, απάντησε ότι λειτούργησε βάσει εμπιστοσύνης με τον συνάδελφό του.
Να πούμε ότι τα δύο στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι σε νευραλγική, κεντρική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και, περιέργως, παραιτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018.
Πάντως θα αρνηθούν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κλοπή του οπλισμού και σχετικά με το βίντεο που τους δείχνει να μεταφέρουν όπλα με μαύρες σακούλες από την αποθήκη θα υποστηρίξουν ότι επρόκειτο για ενέργειες στα πλαίσια των καθηκόντων τους και τίποτα παραπάνω.
Όπως αναφέρει και ο αποθηκάριος τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ ήθελαν να επιθεωρήσουν τον οπλισμό που είχαν αφήσει εκεί.
Άλλωστε από την στιγμή που δεν έχει βρεθεί ο κλαπέντας οπλισμός ο ισχυρισμός δεν μπορεί να καταπέσει, τόσο απλά καθώς το βίντεο στοιχιοθετεί απλώς παρουσία των στελεχών και μεταφορά οπλισμού μέσα στην αποθήκη αλλά όχι εξαγωγή του από αυτήν.
Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Τα 2 στελέχη δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί! Αναζητούνται ανάμεσα σε 100 άνδρες της ΜΥΚ.
Τόσα ήταν τα στελέχη της ΜΥΚ που πέρασαν κάποιο διάστημα στη Λέρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Υπόνοιες υπάρχουν λόγω των τηλεφνικών κλήσεων με κάποιον εκ των δύο υπαξιωματικών που θεωρούνται εμπλεκόμενοι.
Συνεπώς τι έχουμε μέχρι τώρα στα σίγουρα; Οπλισμό που αγνοείται η τύχη του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε εφιαλτικό σενάριο και την αποκάλυψη μιας πραγματικότητας που ήδη γνωρίζαμε:
Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στην φύλαξη των αποθηκών οπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες δεν έχουν άντρες για να τις προστατεύουν.
Πλέον το μόνο που φυλάσσεται σε αυτές είναι η… πύλη!