Αδιανόητες είναι οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με την τραγωδία στη Λιβύη και την κακοσχεδιασμένη επιχείρηση, η οποία κόστισε τη ζωή σε πέντε Έλληνες. 

">

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Datajournalists η επιπολαιότητα που επέδειξε το ΓΕΕΘΑ, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και της ελλιπούς προετοιμασίας της αποστολής αποτελεί το γεγονός ότι για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής ρωτήθηκαν τοπικές στρατιωτικές – παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες μάλιστα, δεν έδωσαν εγγυήσεις αλλά μόνο διαβεβαιώσεις. Όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα αποτέλεσμα ήταν «η ασφάλεια του ελληνικού τμήματος να είναι στα χέρια ένοπλων ατάκτων».

#038;embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ανάλογες επιχειρήσεις διενεργείται το λεγόμενο Human Intelligence, δηλαδή πληροφόρηση από ανθρώπινες πηγές για την κατάσταση του εδάφους, τις γεωγραφικές και πολιτικές συνθήκες της περιοχής που θα επιχειρούσε η αποστολή.

Οι Datajournalists περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της ανατολικής Λιβύης κάνουν λόγο για «χάος», καθώς «εκεί έχουν βρει καταφύγιο ο ISIS, οι διακινητές παράνομων μεταναστών και Ρώσοι μισθοφόροι».

Στη συνέχεια περιγράφοντας τις βιαστικές κινήσεις του ΓΕΕΘΑ (μέσα σε ένα 24ωρο η ομάδα αποστολής έχει συγκεντρωθεί) ώστε να οργανωθεί η ελληνική αποστολή το δημοσίευμα επισημαίνει ότι όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 14/9 όταν το ΓΕΕΘΑ ζήτησε στελέχη του Υγειονομικού να συμμετάσχουν στην αποστολή. «Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση και έτσι επιλέγονται οι Επισμηναγός Ελευθερία Ανδρεαδάκη και η αντιπλοίαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου».

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος «τα Γενικά Επιτελεία του -ΓΕΑ και ΓΕΝ- δεν ενημερώθηκαν ποτέ» για την επιλογή των δύο. Μάλιστα το δημοσίευμα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι «κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εντολή ήταν προφορική, αλλά αυτό στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι το αδιανόητο» καθώς απαιτούνται «έγγραφες διαταγές προς τα δύο στελέχη».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε μαρτυρίες επιζώντων σύμφωνα με τις οποίες δεν ένιωσαν τη σύγκρουση και είδαν μόνο την σφοδρότατη έκρηξη.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί για την προχειρότητα στην προετοιμασία και το αλαλούμ με τις ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για τραυματίες ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι, διέρρεε ότι δεν λειτουργούσαν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τα παραπάνω διαψεύδονται από το παρακάτω βίντεο από το σημείο της τραγωδίας.

Αφήνοντας αιχμές για τη σύνθεση της ανθρωπιστικής αποστολής οι Datajournalists επισημαίνουν: «Συγκροτείται η “ομάδα ασφαλείας”. Και αυτή με επιλογή από το ΓΕΕΘΑ. 11 αλεξιπτωτιστές αναλαμβάνουν να συνοδεύουν πέντε στελέχη του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη. Η σύνθεση δεν θυμίζει ανθρωπιστική αποστολή».

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε προσγείωση του αεροσκάφους C-130 στην Μπάϊντα, -πόλη σχετικά κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Ντέρνα η οποία ήταν ο τελικός προορισμός της ελληνικής αποστολής- τελικά «το σχέδιο άλλαξε τελευταία στιγμή, γιατί οι Λύβιοι υποστήριξαν ότι υπήρχε πρόβλημα στον διάδρομο προσγείωσης. Πρότειναν να προσγειωθεί το ελληνικό μεταγωγικό στη Βεγγάζη, 210 χλμ μακριά».