(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 28/09. 23.27): Την ολική καταστροφή του Στεφανοβίκειου ως βάση ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού και πολλών εναέριων μέσων εντός αυτού λόγω της απαράδεκτης αδράνειας έγκαιρης μεταφοράς τους, ενώ γνώριζαν το επερχόμενο κακό, αλλά και στην παραδοχή ότι δεν πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί το ορατό μέλλον ως βάση ελικοπτέρων, προχώρησε το ΓΕΣ.
Έτσι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που είχε ανακοινώσει ψευδώς κατόπιν έγκρισης του ΓΕΕΘΑ (Κ.Φλώρος), ότι «Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή» στέλνει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας τα ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, που θα έρχονταν τον Οκτώβριο για συνεκπαίδευση
Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί φυσικά, σε ότι αφορά τον χρόνο άφιξης. Αν έρθουν τα αμερικανικά, θα έρθουν στην καλύτερη περίπτωση το Νοέμβριο.
Στο μεταξύ μετά τις αποκαλύψεις του pronews.gr για το εύρος της καταστροφής, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες, όχι για το αν υπέστησαν ζημιές τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa, αλλά το αν υφίστανται πλέον ως πτητικό μέσο της Αεροπορίας Στρατού!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα αν έχουν διασωθεί και είναι άμεσα επιχειρησικά 5 (πέντε) από τα 70 (εβδομήντα) ΟΗ-58 Kiowa Warrior που παραλάβαμε από τις ΗΠΑ το 2019!
Ελπίδες διάσωσης εκφράζονται και για άλλες 3-5 μονάδες!
Όλα τα άλλα έχουν γίνει φωλιές των ψαριών της λίμνης Κάρλα μέσα στα κτίρια της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο ή έχουν υποστεί τέτοια ζημιά από το νερό που κοστίζει περισσότερο να τα επισκευάσουμε από το να αγοράσουμε νέα από τα αποθέματα των ΗΠΑ!
Το τραγικό: Η αποπληρωμή τους από το υστέρημα του ελληνικού λαού, ολοκληρώθηκε μόλις πέρσι!
Το Kiowa Warrior είναι μονοκινητήριο, οπλισμένο ελικόπτερο αναγνωρίσεως, μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, κατεύθυνησης και παρατήρησης βολών πυροβολικού αλλά και αποστολές κρούσης.
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείται από 2 άτομα, μπορεί να πετύχει ταχύτητα 247 km/h και έχει αυτονομία 413 km. Έχει δύο πυλώνες οπλισμού, με τον καθένα να μπορεί να φέρει έως 2 AGM-114 Hellfire, 2 AIM-92 ATAS, 1 καλάθι LAU-68 ρουκετών Hydra 70 ή ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.
Ο χειρισμός τους γίνεται από τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και είναι ικανοί να εντοπίσουν και να «κλειδώσουν» τον στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων.
Ουσιαστικά τα ΟΗ-58D Kiowa έπαψαν να αποτελούν «ενεργό όπλο» για τον Ελληνικό Στρατό.
Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού με τα οποία συνομίλησε το pronews.gr, εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι «ίσως καταφέρουμε να επαναφέρουμε ακόμα 3-5 στην ενεργό υπηρεσία, χρησιμοποιώντας ανταλλακτικά από τα κατεστραμμένα.
Δύσκολο γιατί οι αισθητήρες στον ιστό του ελικοπτέρου που αφορούν ηλεκτροοπτικά ημέρας και νύχτας, αποστασιόμετρο και καταδείκτη λέιζερ έχουν υποστεί ζημιές που θέτουν σε αμφιβολία αν και τα αρχικά πέντε που διασώθηκαν σε καλύτερη κατάσταση, καταφέρουν να γίνουν πλήρως επιχειρησιακά, κάποτε».