ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

H Ινδία εκτόξευσε με επιτυχία το νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-5 εν μέσω εντάσεων με την Κίνα

Κινεζικό πλοίο παρακολουθούσε την δοκιμή

H Ινδία εκτόξευσε με επιτυχία το νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-5 εν μέσω εντάσεων με την Κίνα

Η Ινδία εκτόξευσε σήμερα επιτυχώς έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς «Agni-5» με πυρηνική ικανότητα, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη έναντι της Κίνας, όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Pralhad Joshi είπε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε την Πέμπτη από το νησί Abdul Kalam στην ανατολική πολιτεία Odisha. «Ο πύραυλος θα προσθέσει μεγάλη αξία στην άμυνα και θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια σε μεγαλύτερο βαθμό», έγραψε στο Twitter ο Τζόσι, αναφέροντας ότι το βεληνεκές του είναι στα 5.400 χιλιόμετρα ή περισσότερο.

Πριν από τη δοκιμή του πυραύλου Agni-5, οι ινδικές αρχές εξέδωσαν μια ειδοποίηση και κήρυξαν τον Κόλπο της Βεγγάλης ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ανέφεραν ινδικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η εμβέλειά του καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα.

Νέες εντάσεις προέκυψαν μεταξύ Ινδίας και Κίνας μετά από συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτών στις 9 Δεκεμβρίου κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στην πολιτεία Arunachal Pradesh.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Rajnath Singh, είπε ότι κανένας Ινδός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά και τα στρατεύματα και από τις δύο πλευρές αποσύρθηκαν από την περιοχή αμέσως μετά.

Σύμφωνα με αναλυτές, στην περιοχή της εκτόξευσης υπήρχε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο. Οι ινδικές αρχές δεν γνώριζαν για την παρουσία του και προχώρησαν κανονικά στην εκτόξευση.

Η Ινδία έχει αναπτύξει μια οικογένεια βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου έως και διηπειρωτικού βεληνεκούς που ονομάζεται «Agni», που σημαίνει «φωτιά». Οι πύραυλοι Agni είναι βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, με ικανότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Για δεκαετίες, η Ινδία και η Κίνα αμφισβητούν τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, μια οριοθέτηση που χωρίζει εδάφη που κατέχονται από την Κίνα και την Ινδία από το Λαντάκ στα δυτικά έως το ανατολικό κρατίδιο της Ινδίας Arunachal Pradesh, το οποίο η Κίνα διεκδικεί στο σύνολό της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.