Οι Ρώσοι σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν πλεονέκτημα απέναντι στα αμερικανικά άρματα Μ1 Abrams, Leopard-1/-2 και Challenger που θα κατακλύσουν σταδιακά τις ουκρανικές πεδιάδες, προχώρησαν εξετάζουν επείγουσες μετατροπές στο πυροβόλο των 125 χλστ. που αποτελεί το βασικό όπλο των ρωσικών αρμάτων και δοκιμάζουν το πυροβόλο των 152 χιλιοστών στα T-80 με τη έκδοση να ονομάζεται “Τ-80 Leningrad”.
“Το Leningrad T-80 έχει γίνει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την εγκατάσταση ενός πυροβόλου 152 mm, το οποίο είναι πλέον ικανό να καταστρέψει όλες τις σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες τροποποιήσεις των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ένα πειραματικό άρμα με το πιο ισχυρό όπλο LP-83 στάλθηκε στο πεδίο βολής του Rzhev.
Η ιδέα ήταν να εγκατασταθεί ο αναβαθμισμένος πυργίσκος σε άρματα μάχης Τ-80, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου και, κατά συνέπεια, την παραγωγή του.
Εκείνη την εποχή, στο Χάρκοβο, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα άρμα νέας γενιάς με παρόμοιο όπλο.
Έχοντας λάβει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση, οι ειδικοί της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, έχοντας υποφέρει από το σασί του άρματος μάχης Τ-64, δανείστηκαν τελικά το σκαρί του Τ-80 και στη συνέχεια άρχισαν να δοκιμάζουν επιλογές ήδη με έναν αεριοστρόβιλο 1250 ίππων, παρόμοιο με αυτόν που είναι εγκατεστημένος στο T- 80U.
Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, αυτό το “τέρας” δεν κατασκευάστηκε, για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, όπως παραδέχτηκαν αργότερα οι ίδιοι οι Ρώσοι μηχανικοί.
Μετά όμως από τις πληροφορίες για αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης Abrams, Leopards και Challenger στην Ουκρανία, και με δεδομένη την μείωση του κόστους, το πρόγραμμα αυτό μπήκε εκ νέου σε ισχύ.
Έτσι αποφασίστηκες η υλοποίηση του, ενώ δόθηκε το πράσινο φως για να γίνει μαζική παραγωγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν τεράστια κεφάλαια.
Με μικρές τροποποιήσεις, το Τ-80 με πυροβόλο 152 χιλιοστών τώρα θα αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή ακόμη και για τις πιο σύγχρονες εκδόσεις αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ.
“Τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80 με πυροβόλο 152 χλς. με πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας για παράδειγμα, όχι μόνο θα κατέστρεφαν όλες τις οχυρώσεις πεδίου, αλλά θα μετέτρεπαν επίσης τα Abram, Leopard και Challenger σε παλιοσίδερα”, δήλωσε ο Ρώσος ειδικός Λέβ Ρομάνωφ.
Επίσης, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec State Corporation ανακοίνωσε πως στο μέλλον τα κύρια άρματα μάχης τύπου T-80 και T-90 θα εξοπλιστούν με το ενεργό σύστημα προστασίας τύπου Arena-M.
Το σύστημα ενεργού προστασίας τύπου Arena-M δημιουργήθηκε στην βάση των αναπτύξεων της Mechanical Engineering Design Bureau. Είναι ένα σύστημα που εγκαθίσταται σε ένα όχημα μάχης για να το προστατέψει από αντιαρματικές βομβίδες και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.
Για να ανιχνεύει εχθρικούς εισερχόμενους πυραύλους, η συστοιχία χρησιμοποιεί ένα σταθμό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών. Για να καταστρέφει βλήματα τώρα, το Arena-M χρησιμοποιεί προστατευτικά πυρομαχικά, τα οποία βρίσκονται στην περίμετρο του πυργίσκου σε ειδικά εγκατεστημένες θέσεις. Αυτά τα πυρομαχικά είναι γρήγορης αντίδρασης και μπορούν να χτυπήσουν με ακρίβεια εχθρικούς στόχους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.