Το ρωσικό ΤΟΜΑ ΒΜP-3 που θα αγόραζε και η Ελλάδα (420 οχήματα με την διακρατική σύμβαση του 2007) έχει πλέον ισχυρή πλευρική θωράκιση, η οποία είχε σχεδιαστεί για το ΤΟΜΑ Τ-15 Armata, το οποίο δέκα χρόνια μετά την εμφάνισή του δεν έχει εισέλθει ακόμα σε παραγωγή.

Το αμφίβιο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3 αποτελεί τον διάδοχο των ΤΟΜΑ BMP-2 (το οποίο με τη σειρά του αποτελεί τον διάδοχο του BMP-1 που διαθέτει και η Ελλάδα) καθώς και του ελαφρού αερομεταφερόμενου οχήματος BMD-2 το οποίο χρησιμοποιούν οι Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το BMP-3, παράγεται από την ρωσική βιομηχανία Kurganmashzavod, βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1987 και πέραν από τον ρωσικό στρατό το διαθέτει αριθμός Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως από χώρες της Ασίας και φυσικά η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο.

Το BMP-3, διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, με κύριο οπλισμό, ένα ραβδωτό πυροβόλο των 100 χιλ (2Α70) χαμηλής πιέσεως και συζυγές πυροβόλο των 30 χιλ.(2Α72).

Το υπόψη πυροβόλο μπορεί να εκτοξεύσει πέραν των βλημάτων 100 χιλ. και αντιαρματικούς πυραύλους 9Μ117 με καθοδήγηση laser, δυνατότητα η οποία συναντάται και στο ρωσικής προέλευσης άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς, το T-80U (με αντίστοιχους πυραύλους Refleks 9M119M).

Το T-15 Armata είναι το μελλοντικό ρωσικό ΤΟΜΑ. Η κίνηση παρέχεται πιθανώς από έναν μόνο κινητήρα ντίζελ με ισχύ περίπου 1500 HP. Τα πρώτα πρωτότυπα του οχήματος δημιουργήθηκαν πιθανότατα στις αρχές του 21ου αιώνα και το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2015.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο οπλισμός αποτελείται από ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 χλστ. 2Α42, ένα μονό πολυβόλο των 7,62 χλστ. και έναν εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Kornet-EM.