ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Η CIA προσπαθεί να στρατολογήσει πράκτορες για τη Ρωσία

Στρατολογία από τα social media

Η CIA προσπαθεί να στρατολογήσει πράκτορες για τη Ρωσία

Το αφεντικό της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς είναι σίγουρος γι’ αυτό: ο πόλεμος στην Ουκρανία προσφέρει μια μοναδική, ανεπανάληπτη ευκαιρία, ίσως εδώ και δεκαετίες, για να στρατολογηθούν από την αμερικανική μυστική υπηρεσία επαγγελματίες πράκτορες, ειδικευμένοι στη Ρωσίας και, στην ακραία περίπτωση, ακόμη και στην ίδια τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Ditchley, στη Βρετανία, ο Μπερνς τόνισε ότι «η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις τάξεις των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών της Ρωσίας δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία στρατολόγησης για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Ο Μπερνς γνωρίζει καλά τη Ρωσία: ήταν πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα και πρόεδρος του ινστιτούτου «Carnegie Endowment for International Peace», του οποίου το γραφείο στη Μόσχα έκλεισε πέρυσι τον Απρίλιο, η ρωσική κυβέρνηση.

Για τον πρώην πρεσβευτή Μπερνς, που κλήθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αναδιαρθρώσει και να ενισχύσει τη CIA, «η δυσαρέσκεια για τον πόλεμο θα συνεχίσει να διαβρώνει τη ρωσική ηγεσία παρά τη σταθερή  δράση της κρατικής προπαγάνδας και τις κατασταλτικές πρακτικές… Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί μια ευκαιρία γενιάς για εμάς στη CIA, η οποία είναι ουσιαστικά μια ανθρώπινη υπηρεσία πληροφοριών. Είναι μια ευκαιρία που δεν χάνουμε», είπε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Στρατολογία από τα social media

Το CNN μετέδωσε μάλιστα πρόσφατα ότι η CIA έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια για τη στρατολόγηση κατασκόπων και πληροφοριοδοτών στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν ένα χρόνο, η CIA κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που δίνει οδηγίες στα αγγλικά και στα ρωσικά σε Ρώσους πολίτες που θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες -με απόλυτη ασφάλεια, μέσω του «σκοτεινού δικτύου» Tor- με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πριν από ενάμιση μήνα επίσης, είχε κυκλοφορήσει ένα δίλεπτο βίντεο στα ρωσικά, για να στρατολογήσει Ρώσους κατασκόπους και να πείσει όσους είναι απογοητευμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ζωή σε αυτή τη χώρα, να μοιραστούν τα μυστικά τους με τη CIA.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά στο κανάλι Telegram, το οποίο είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πηγή ειδήσεων στη Ρωσία. Στη συνέχεια ανέβηκε επίσης online σε άλλες πλατφόρμες όπως το YouTube, το Twitter, το Instagram και το Facebook. Δυτικές πηγές Πληροφοριών τονίζουν ότι  «ο πόλεμος στην Ουκρανία να προσφέρει ευκαιρίες στρατολόγησης κατασκόπων, όπως συνέβη και παλιότερα, μετά τις εξεγέρσεις στις πρώην χώρες του Ανατολικού Μπλοκ».

«Πόλεμος κατασκόπων»

Ο Νταν Λόμας, καθηγητής σε θέματα Πληροφοριών και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο  Brunel του Λονδίνου, υπενθυμίζει μάλιστα ότι «γεγονότα όπως η Ουγγρική Επανάσταση του 1956 που κατεστάλη αιματηρά από τα σοβιετικά στρατεύματα ή η Άνοιξη της Πράγας το 1968 ώθησαν πολλούς αξιωματούχους του Ανατολικού Μπλοκ να αυτομολήσουν στη Δύση ή να κατασκοπεύσουν. Όπως η ιδεολογία του κομμουνισμού είχε οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στη Δύση να κατασκοπεύουν υπέρ της Ρωσίας τη δεκαετία του 1930 και του 1940», υποστηρίζει ο Λόμας. «Μετά το 1945 έγινε το ακριβώς αντίθετο. Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν πώς είναι πραγματικά το σοβιετικό σύστημα, πήγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η Ουάσιγκτον έχει προωθήσει, κατά καιρούς, επιχειρήσεις στρατολόγησης Ρώσων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Όπως άλλωστε και η σοβιετικής KGB.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα, λένε δυτικοί αξιωματούχοι στον τομέα των Πληροφοριών, «δεν αρκεί να κατανοήσεις τους στόχους και τις στρατηγικές μιας δύναμης, πρέπει να μπεις στην καρδιά και το μυαλό της, να καταλάβεις την ψυχολογία της»…»Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κυρίως, πολλές φορές αδυνατούν να κατανοήσουν τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές τάσεις της μεταπολεμικής Ρωσίας. Η αναζήτηση πηγών στο πεδίο στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.