ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Η Δύση ζητά το ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι για να μην πεινάσει αλλά σχεδιάζει μαζί με το Κίεβο νέο πακέτο κυρώσεων

Οι απώλειες της ΕΕ λόγω κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία ξεπερνούν τα 400 δισ. ευρώ!

Η Δύση ζητά το ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι για να μην πεινάσει αλλά σχεδιάζει μαζί με το Κίεβο νέο πακέτο κυρώσεων

Κυρώσεις και κόντρα-κυρώσεις έχουν αρχίσει να εξουθενώνουν τις δυτικές κοινωνίες με την ακρίβεια να χτυπά “κόκκινο” αν και βρίσκεται μόνο στην αρχή και μετά την ενεργειακή κρίση η επισιτιστική κρίση να βρίσκεται προ των πυλών.

Και εδώ ξεκινά το παράδοξο. Η Δύση ζητά από την Ρωσία να εξαχθούν σιτηρά κατηγορώντας την Μόσχα αλλά την ίδια στιγμή μεταβαίνει στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Β.Ζελένσκι για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων.

Η ρωσική πλευρά όμως εξηγεί τι είναι αυτό που οι πολίτες στην Δύση ζούμε και τι μπορεί να δούμε ακόμα καθώς για το ζήτημα των εξαγωγών τροφίμων αποκαλύφθηκαν και πτυχές αρκετά άγνωστες για πολλούς, όπως η άρνηση του Κιέβου να εξάγει σιτηρά γιατί έχει ναρκοθετήσει όλα τα λιμάνια της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Β.Πούτιν, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους. Μόνο οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο». Όπως τόνισε, αυτό το κόστος βαρύνει τους πολίτες.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν.

Παράλληλα ο Γερμανός καγκελάριος Ο.Σολτς παρότρυνε το Κρεμλίνο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, επιτρέποντας να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας χωρίς όμως να μιλά για άρση των κυρώσεων.

«Πρέπει να ελπίζουμε, για χάρη του κόσμου ολόκληρου, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που έχουν σκοπό να δημιουργηθεί διάδρομος για την εξαγωγή των σιτηρών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ταυτόχρονα να δώσει επαρκείς εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για την εισβολή», είπε ο καγκελάριος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Δεν είναι δυνατόν ο διάδρομος αυτός να χρησιμοποιηθεί «από πλοία με σιτηρά που θα φεύγουν από ουκρανικά λιμάνια και ρωσικά πολεμικά πλοία που θα κατευθύνονται στα λιμάνια», επέμεινε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως επέκρινε τη Ρωσία την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο Κίεβο, ερίζοντας ότι η Μόσχα προκαλεί επισιτιστική κρίση σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών με τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει.

Η Ουκρανία κατέθεσε προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Κίεβο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Σολτς είπε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες που συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως είναι εφικτή αποστολή του ΟΗΕ σε ουκρανικά λιμάνια όπως αυτό της Οδησσού για τον σκοπό αυτό, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι «όλα τελούν υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, δεν θα κάνω υποθέσεις δημόσια διότι αυτό θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνομιλίες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κρίση θα συζητηθεί στη σύνοδο της G7 από την 26η ως την 28η Ιουνίου, με οικοδεσπότη τον κ. Σολτς, στο ξενοδοχείο Σλος Έλμαου της Βαυαρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.