Δεκάδες πτήσεις προγραμματίζονται από ξένες αεροπορικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να πουν συγγνώμη στους τουρίστες, που αντί για διακοπές κινδύνευσαν να χάσουν ακόμα και την ζωή τους.
Έτσι όσοι θέλουν να φύγουν από τη Ρόδο μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο το όποιο έχει ξεκινήσει να κατακλύζεται.
Οι καταγγελίες είναι και για τις αεροπορικές εταιρείες που παρόλο που γνώριζαν τον πύρινο εφιάλτη που ζει το νησί, προσγειώθηκαν κανονικά πηγαίνοντας τους στα ξενοδοχεία που ήδη εκκενωνόντουσαν.
Οι χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη «κόλαση». Όπως καταγγέλλουν δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης. Πήραν τα πράγματά τους και έφυγαν άρον-άρον από τα ξενοδοχεία προσπαθώντας να σωθούν.
«Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά είναι φοβισμένες. Λάβαμε ένα μήνυμα από τις ελληνικές αρχές που μας λένε να απομακρυνθούμε, αλλά κανείς δεν ξέρει πού να πάει ή πώς να φτάσει εκεί», αναφέρει σε διεθνές μέσο τουρίστρια.
Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators (μάλλον δεν πολυ – εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση) οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.
📌Επιπρόσθετα τηλέφωνα ΜΔΚ @GreeceMFA
H Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων έχει επίσης θέσει στη διάθεση ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής & τα τηλ:
☎️+30 210 3681259
☎️+30 210 3681350Έλληνες / ξένοι πολίτες σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας με πολιτική προστασία☎️ 1️⃣1️⃣2️⃣ https://t.co/61xplHoBoU
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 23, 2023
Toν γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τρομαγμένους τουρίστες να απομακρύνονται από τις εστίες των πυρκαγιών στη Ρόδο είτε με τα πόδια και τα καροτσάκια με τα μωρά τους, είτε πάνω σε καρότσες φορτηγών ή να περιμένουν με τις ώρες κάποιο σκάφος να τους απομακρύνει διά θαλάσσης από κάποια παραλία του νησιού.
Αν δεν ήταν οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ρόδου να συνδράμουν τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη και αυτό το αναγνώρισαν οι ίδιοι οι τουρίστες.
Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ελλάδας είπε στο BBC ότι ζητά συγγνώμη για αυτό που χαρακτήρισε «μπέρδεμα» στο νησί, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.
«Λάβαμε μήνυμα εκκένωσης, κανείς δεν ξέρει που να πάει»
Ανάμεσα στις περιοχές που εκκενώθηκαν ήταν και οι Πεύκοι. Στον οικισμό αυτό έκανε διακοπές η Carolyn Clason, η οποία περιέγραψε στην Daily Mail όσα επικράτησαν μόλις έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112.
«Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά είναι φοβισμένες. Λάβαμε ένα μήνυμα από τις ελληνικές αρχές που μας λένε να απομακρυνθούμε, αλλά κανείς δεν ξέρει πού να πάει ή πώς να φτάσει εκεί».
«Η στάχτη από τη φωτιά είναι σαν ένα πολύ γεμάτο τασάκι που χύνεται στο πάτωμα. Οι πισίνες καλύπτονται από πυκνή στάχτη και σκόνη», περιέγραψε.
Η τουριστική εταιρεία TUI είπε ότι ένας μικρός αριθμός από τα ξενοδοχεία της έχει επηρεαστεί και ότι προληπτικά μετέφερε τους πελάτες σε εναλλακτικά καταλύματα.
«Συγγνώμη για την τυχόν αναστάτωση» από τις διεθνείς όμως εταιρείες
Στην Ρόδο βρέθηκε και η 42χρονη Corinne Watson, μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Όπως μεταδίδει η Mirror, η οικογένεια έλαβε ένα ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από την Tui, το οποίο ζητά «συγγνώμη για τυχόν αναστάτωση».
Όπως είπε η ίδια, η Tui δεν παρείχε άλλες πληροφορίες, όπως εάν η περιοχή που βρισκόταν ήταν ασφαλής ή τι θα έπρεπε να κάνει σε περίπτωση εκκένωσης.
Η Jet2 είπε επίσης ότι γνώριζε την κατάσταση στη Ρόδο και ζητούσε από τους πελάτες να ακολουθήσουν τις τοπικές οδηγίες.
Η οικογένεια του Ian Murrison εγκατέλειψε το ξενοδοχείο τους στο Κιοτάρι μόλις έλαβαν μήνυμα εκκένωσης και περπάτησαν για πέντε χιλιόμετρα, μέχρι την παραλία Γεννάδι. Όπως είπε ο ίδιος στο Sky News, όταν έφτασαν στην παραλία δεν υπήρχε πολύς κόσμος, με τους περισσότερους να είναι εφησυχασμένοι πως γλίτωσαν από τη φωτιά.
«Τις επόμενες ώρες ο αριθμός των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή απλώς αυξήθηκε και αυξήθηκε, και στη συνέχεια, καθώς έπεφτε το φως, οι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο ανήσυχοι για το πώς θα έφευγαν», είπε.
«Έμοιαζε κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου. Οι φλόγες ήταν πλέον πολύ πιο ορατές, γιατί φυσικά είναι νύχτα και δεν μπορούσαμε να το δούμε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξαφνικά πήδηξαν φλόγες στον ουρανό. Ο ουρανός ήταν εντελώς πορτοκαλί από μακριά», δήλωσε.