ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Η Ελλάδα στην πρώτη 20άδα των χορηγών της Ουκρανίας! – Πάνω από Γαλλία και Ιταλία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη βοήθεια σε όπλα και χρήμα

Η Ελλάδα στην πρώτη 20άδα των χορηγών της Ουκρανίας! – Πάνω από Γαλλία και Ιταλία

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη 20άδα των χωρών που στηρίζουν -οικονομικά και με οπλισμό- την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Kiel Institute for the World Economy.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την ενίσχυση του Κιέβου. Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, τουλάχιστον 90 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από 41 χώρες.

Η εφημερίδα Le Monde, σημειώνει ότι έπειτα από 8 μήνες πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (10/10), την προμήθεια «προηγμένων συστημάτων» αντιαεροπορικής άμυνας με σκοπό την προστασία των ουκρανικών πόλεων από τους βομβαρδισμούς από ρωσικούς πυραύλους. Είχε προηγηθεί οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Αυτή η βοήθεια έρχεται να προστεθεί στις πολλές συνεισφορές από τις δυτικές χώρες, οι οποίες από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της επίθεσης υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά, οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία έχουν δώσει τουλάχιστον 84,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική, οικονομική ή ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 11 Οκτωβρίου 2022 από το Kiel Institute for the World Economy.

Πρώτες οι ΗΠΑ στη στήριξη της Ουκρανίας – Η θέση της Ελλάδας

χαρτης οπλα ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός, με περισσότερα από 52 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ανακοινωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου 2022, συμπεριλαμβανομένων 27,6 δισεκατομμυρίων σε στρατιωτική βοήθεια (53% του συνόλου). Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέβαλαν τόσο διμερή βοήθεια (12,91 δισ. ευρώ) όσο και κοινή βοήθεια από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16,24 δισ. ευρώ). Δηλαδή κατέβαλαν συνολικά 29,15 δισ. ευρώ.

Η Εσθονία και η Λετονία συνεισέφεραν περισσότερο από το 0,8% του ΑΕΠ τους.

Σε απόλυτους όρους, οι πιο πλούσιες χώρες είναι οι πιο γενναιόδωρες. Από την άλλη πλευρά, όταν αυτές οι συνεισφορές σχετίζονται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν καθεμιάς από αυτές τις χώρες χορηγούς, η κατάταξη είναι διαφορετική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «πέφτουν» στην έκτη θέση (0,25% του ΑΕΠ), πίσω από τη γειτονική Ουκρανία ή τις φιλικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: Η Λετονία είναι η πιο γενναιόδωρη με 0,92% του ΑΕΠ της που καταβάλλεται στην Ουκρανία, ακολουθούμενη από τη γειτονική Εσθονία (0,85%), την Πολωνία (0,49%) και μετά η Νορβηγία (0,38%). Η Γαλλία είναι η εικοστή τέταρτη, με 0,044% του ΑΕΠ της, σύμφωνα και πάλι με στοιχεία του γερμανικού Ινστιτούτου του Κιέλου.

Σε αυτή τη λίστα, η Ελλάδα είναι στην 18η θέση, πάνω από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Κροατία. Μάλιστα η Ελλάδα -πάντοτε σε σχέση με το ΑΕΠ της- έχει συνεισφέρει σε χορηγίες στην Ουκρανία σχεδόν όσο και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται μόλις μια θέση πάνω από τη χώρα μας. χαρτης οπλα ουκρανία, ελλαδα οπλα ουκρανια

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα έχουν ορισμένους περιορισμούς. Το Ινστιτούτο του Κιέλου δεν είναι σε θέση να μετρήσει τις ιδιωτικές δωρεές, που παρέχονται από χώρες έμμεσα, χρηματοδοτώντας μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ή ακόμη και την Unesco.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν επίσης υπόψη την υποδοχή των προσφύγων, η οποία αντιπροσωπεύει μια σημαντική προσπάθεια για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Πολωνία δέχθηκε 6,6 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες και η Ρουμανία λίγο πάνω από 1,2 εκατ. πρόσφυγες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.