Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελβετίας προσγείωσαν μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 σε ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου στα δυτικά της χώρας, δοκιμάζοντας την ικανότητα των αεροσκαφών να επιχειρούν από αυτοσχέδιες τοποθεσίες, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Με ζωντανή μετάδοση από την ελβετική τηλεόραση, τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 είχαν προγραμματιστεί να προσγειωθούν και να απογειωθούν σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α1 μεταξύ των πόλεων Avenches και Payerne στο γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας.

«Πήγε πολύ καλά», είπε ο Alain von Bueren, ο πρώτος πιλότος που προσγειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο.

Η ελβετική κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η δοκιμή ήταν απαραίτητη επειδή όλα τα μέσα της ελβετικής αεροπορίας ήταν συγκεντρωμένα σε τρία αεροδρόμια στο Payerne, στο Meiringen και στο Emmen, καθιστώντας τα ευάλωτα σε εχθρικά οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας.

Για να μετριαστεί ο κίνδυνος επίθεσης από όπλα μεγάλης εμβέλειας, οι ελβετικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονταν στο να μπορούν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους από αποκεντρωμένες προσωρινές τοποθεσίες.

Η προσγείωση των F/A-18 σε αυτοκινητόδρομο ήταν η πρώτη από το 1991 στην ουδέτερη Ελβετία.

Η Ελβετία ανακοίνωσε πέρσι την προμήθεια 36 stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2027 και 2030 και θα αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο των F/A-18 Hornets και F-5 Tigers.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!