ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Γαλλία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για τις ταραχές στη Νέα Καληδονία

Νέα αντιπαράθεση των δύο χωρών μετά την Αρμενία

Η Γαλλία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για τις ταραχές στη Νέα Καληδονία

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Νέα Καληδονία, κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας και το Παρίσι σήμερα να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για «δάκτυλο» στις ταραχές και επέμβαση στα εσωτερικά του αρχιπελάγους, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τον θάνατο 4 ανθρώπων.

O υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις, που έχουν έως τώρα στοιχίσει την ζωή σε 3 ιθαγενείς και έναν αστυνομικό, υποστηρίχθηκαν ενεργά από το Αζερμπαϊτζάν.

Τα επεισόδια στο αρχιπέλαγος ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με την οποία επιτρέπεται στους Γάλλους κατοίκους της Νέας Καληδονίας που μένουν εκεί επί 10 τουλάχιστον χρόνια να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές. Τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν φόβους ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ψήφο των ιθαγενών Κανάκ.

«Δεν πρόκειται για φαντασίωση. Λυπάμαι που ορισμένοι από τους αυτονομιστές έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν» τόνισε ο Γάλλος υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ακόμη και αν υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης, η Γαλλία είναι κυρίαρχη στο έδαφός της».

Αξιωματούχος των Μυστικών Υπηρεσιών της Γαλλίας δήλωσε στο Politico: «Έχουμε εντοπίσει δραστηριότητες από την Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στην Νέα Καληδονία επί εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Προωθούν την αφήγηση ότι η Γαλλία είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος».

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν φτάσει στο ναδίρ λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης του Παρισιού προς την Αρμενία. Η διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2023. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊκάν Χατζιζάντα, απέρριψε μετ΄επιτάσεως τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του υποκινεί τις ταραχές. «Αντί να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι δήθεν υποστηρίζει τις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Νέα Καληδονία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτυχημένη πολιτική της χώρας του έναντι των υπερπόντιων εδαφών που οδήγησε σε τέτοιες διαδηλώσεις» υποστήριξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.