Η Γερμανία δεν θα παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που επικαλούνταν κυβερνητικά έγγραφα με την Βρετανία πλέον να προσπαθεί να καλύψει το κενό με στροφή στις πωλήσεις σε άλλες χώρες.
Ήδη η αραβική χώρα διαθέτει 72 μαχητικά του τύπου τα οποία έχει χρησιμοποιήσει και στον πόλεμο στην Υεμένη.
Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη από το 2015. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση.
«Δεν θα υπάρξει απόφαση για την παράδοση των μαχητικών Eurofighter στη Σαουδική Αραβία σύντομα», είπε ο Σολτς χθες, τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι η Γερμανία δεν θα αποφασίσει σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου, η οποία λήγει το 2025.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η γερμανική εφημερίδα SZ επικαλέστηκε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης ότι «οι αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για τη Σαουδική Αραβία θα αναβληθούν μέχρι το τέλος του πολέμου στην Υεμένη».
Βρετανική πίεση για να επιτραπεί η εξαγωγή των μαχητικών
Η Γερμανία διέκοψε τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018, ακολουθώντας μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση από τους άλλους δυτικούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία.
Αφότου η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποφάσισαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τις σχέχεις τους, νωρίτερα φέτος, η Βρετανία έχει αρχίσει και πάλι τις εξαγωγές όπλων στο βασίλειο και υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει την εξαγωγή αεροσκαφών Eurofighter σε τρίτους.
Η βρετανική BAE Systems σύναψε συμφωνία πριν από πέντε χρόνια για την προμήθεια 48 από τα εν λόγω τζετ, αλλά το ένα τρίτο των εξαρτημάτων για τα μαχητικά προέρχονται από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας βρισκόταν σε αντίθεση για το αν θα υποχωρήσει στη βρετανική πίεση, με τους Πράσινους να αντιτίθενται σθεναρά στην κίνηση.
Τον Σεπτέβρη του 2022, η κυβέρνηση Σολτς έκανε μία «εξαίρεση» στους περιορισμούς των εξαγωγών και ενέκρινε την πώληση ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon και Tornado της Σαουδικής Αραβίας έναντι 36 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.