Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, αποκάλυψε ότι η Ιταλία έχει στείλει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία.  Ο Βρετανός ΥΠΑΜ έκανε την αποκάλυψη κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της MBDA στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατασκευάζονται οι Storm Shadow.

«Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία στέλνουν στην Ουκρανία τους συγκεκριμένους πυραύλους για χρήση ιδιαίτερα στην Κριμαία. Αυτά τα όπλα κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Ενώ η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει από την αρχή την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (Storm Shadow και SCALP EG αντίστοιχα) στον ουκρανικό στρατό, η Ιταλία κρατάει «επτασφράγιστο μυστικό» τις παραδόσεις όπλων που έχει κάνει στο Κίεβο.

Πέρα από το σύστημα αεράμυνας Samp-T που έστειλε σε συνεργασία με το Παρίσι, η Ρώμη αρνείται να αποκαλύψει τον κατάλογο με τα όπλα που έχει στείλει στην Ουκρανία.

Τον Ιανουάριο, το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία έως το 2024, παρά την ανησυχία μεταξύ των ψηφοφόρων και την αντίθεση ορισμένων κομμάτων εντός του κοινοβουλίου.

Η Ιταλία αγόρασε για πρώτη φορά πυραύλους Storm Shadow από την MBDA το 1999 και έχει λάβει περίπου 200, χρησιμοποιώντας τα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο όπλων που θα περιλαμβάνει πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger, όλμους, αντιαρματικά όπλα Milan ή Panzerfaust, βαριά πολυβόλα Browning, συστήματα αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, πυροβόλα PzH 2000 και στρατιωτικά οχήματα.

Μιλώντας στους Times του Λονδίνου, ο Σαπς επέκρινε επίσης τη Γερμανία για το γεγονός ότι αρνείται να στείλει τους πυραύλους Taurus στην εμπόλεμη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν δείξει όλες ότι οι πύραυλοι Taurus / Storm Shadow / Scalp είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Ενώ είναι σε περιορισμένη προσφορά, η Γερμανία έχει πολλούς στο απόθεμά της. Επομένως, ναι, πρέπει οπωσδήποτε να παρέχονται. Θα είχε σαφώς σημαντικό αντίκτυπο», τόνισε.