Η έκρηξη στον αγωγό αμμωνίας στην Ουκρανία κινδυνεύει να έχει «αρνητική συνέπεια» για το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά, προειδοποιεί το Κρεμλίνο.
«Δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές συνέπειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η αμμωνία είναι βασικός παράγοντας στην παραγωγή λιπασμάτων.
Την επαναλειτουργία του αγωγού αυτού, που είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο 2022, ζητά η Ρωσία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τα σιτηρά που έχει επιτρέψει την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών.
Η συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο 2022 ανάμεσα στην Ρωσία την Τουρκία, τον ΟΗΕ και την Ουκρανία. Εκτοτε, η συμφωνία ανανεώθηκε πολλές φορές, την τελευταία φορά τον Μάιο – για διάστημα δύο μηνών- έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, με την Μόσχα να απαιτεί την τήρηση του άλλου μέρους της συμφωνίας που αφορά τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η έκρηξη στον αγωγό αμμωνίας που ενώνει την ρωσική πόλη Τολιάτι με το λιμάνι της Οδησσού, και την οποία η Μόσχα αποδίδει σε ουκρανικό σαμποτάζ, θα περιπλέξει περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της ισχύος της συμφωνίας. Το Κίεβο επιρρίπτει την ευθύνη για την έκρηξη στις ρωσικές δυνάμεις.
Κινδυνεύουν εκατομμύρια τόνοι από τη συγκομιδή της Ουκρανίας
Η Ουκρανία μπορεί να χάσει πολλά εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή της εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.
«Χωρίς πηγή υδροδότησης, είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Δημητριακά και ελαιόσποροι θα καλλιεργηθούν με τη χρήση ενός ευρύτερου μοντέλου με χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταστροφή του φράγματος αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και μπορεί να μετατρέψει τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα γης σε «έρημο» εάν μείνουν χωρίς άρδευση.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η πλημμυρισμένη γη θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη γεωργική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της κατάστασης του εδάφους και στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν ειδικές μέθοδοι αποκατάστασης του εδάφους. Ανέφερε ότι λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιόσποροι είναι τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις πληγείσες περιοχές. Η Ουκρανία είναι από τις βασικότερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών και ελαιόσπορων.