Καθώς η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κίνας συνεχίζουν να κλιμακώνονται στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, το Πεκίνο αναπτύσσει ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ ικανό να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων – περίπου ισοδύναμη με την απόσταση από το Γκουάμ.
Σύμφωνα με την South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το υπό ανάπτυξη σύστημα ραντάρ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία της ναυτικής δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο έργο ισχυρίστηκαν ότι ένα κινεζικό στρατιωτικό πλοίο εξοπλισμένο με αυτό το προηγμένο σύστημα ραντάρ θα έχει την ικανότητα να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους από μια αξιοσημείωτη απόσταση έως και 4.500 χιλιομέτρων (2.800 μίλια).
Αυτό το εύρος ανίχνευσης είναι περίπου ισοδύναμο με το γεωγραφικό εύρος μεταξύ της νότιας Κίνας και της βόρειας Αυστραλίας.
Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύστημα ραντάρ είναι κατάλληλο για ανάπτυξη σε νέα κινεζικά πολεμικά πλοία. Η κατασκευή του πρώτου συστήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η ανάπτυξη του προηγμένου συστήματος ραντάρ αποκαλύφθηκε σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου στο κινεζικό περιοδικό Electric Machines and Control.
Σε αυτό το έγγραφο, Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι το σύστημα ραντάρ μπορούσε να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων, περίπου που αντιστοιχεί στην απόσταση από το Γκουάμ.
Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, το Γκουάμ, ως ζωτικής σημασίας αμερικανικό έδαφος που στεγάζει μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, μπορεί ενδεχομένως να διαταράξει τις κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Δυνατότητες του νέου συστήματος ραντάρ
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ραντάρ πολεμικών πλοίων που περιορίζονται από τις απαιτήσεις ισχύος και έχουν βεληνεκές μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, καθιστώντας το σύστημα ραντάρ κατάλληλο για νεότερα πλοία με συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης.
Όπως περιγράφει το έγγραφο, το ραντάρ ενεργής συστοιχίας φάσης νέας γενιάς αποτελείται από έναν εξαιρετικό αριθμό πομποδεκτών, που εκτιμάται ότι είναι σε «δεκάδες χιλιάδες».
Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις συμβατικές συσκευές ραντάρ, οι οποίες έχουν συνήθως λιγότερους πομποδέκτες.
Κάθε μονάδα συστοιχίας πομποδέκτη εντός του συστήματος ραντάρ μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο ραντάρ ικανό να στέλνει και να λαμβάνει σήματα.
Όταν αυτές οι μονάδες συνεργάζονται, μπορούν να παράγουν ισχυρά παλμικά ηλεκτρομαγνητικά σήματα, που φτάνουν σε ισχύ έως και 30 μεγαβάτ.
Ένα τέτοιο επίπεδο ισχύος έχει τη δυνατότητα να διαταράξει σημαντικά και να απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα οποιουδήποτε υπάρχοντος πολεμικού πλοίου.
Επιστήμονας στο Πεκίνο είπε στην SCMP ότι η εγκατάσταση ενός ραντάρ 30 μεγαβάτ σε ένα θωρηκτό θεωρούνταν κάποτε επιστημονική φαντασία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.