Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Shin Won-sik είπε ότι θα επιδιώξει την αναστολή της διακορεατικής στρατιωτικής συμφωνίας του 2018 για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να συνεχιστεί η παρακολούθηση των κινήσεων των στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας, γράφουν οι Times of Israel.
«Η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ και η Δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται υπό πολύ μεγαλύτερη απειλή. Για να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να παρατηρήσουμε [την κίνηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων] με τον εξοπλισμό επιτήρησής μας για να λάβουμε προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με το εάν ετοιμάζουν προκλήσεις ή όχι. Εάν το Ισραήλ χρησιμοποίησε αεροπλάνα και αεροχήματα για συνεχή παρακολούθηση, νομίζω ότι μπορεί να μην είχαν υποφέρει από ένα τέτοιο χτύπημα», είπε, εξηγώντας τη θέση των αρχών της Νότιας Κορέας σχετικά με την ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση στο Βορρά.
Δεν υπήρξαν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των Κορέων από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2018. Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο, η Νότια Κορέα κατηγόρησε τον Βορρά ότι παραβίασε τη συμφωνία για τη μείωση της έντασης.
Στη συνέχεια, η ΛΔΚ εκτόξευσε έναν πύραυλο σε ένα κατοικημένο νησί της Νότιας Κορέας κοντά στα θαλάσσια σύνορά της.
Ποια είναι η Στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Βόρειας
Η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας υπεγράφη στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν .
Σκοπός της συμφωνίας είναι να μειωθεί η στρατιωτική ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για περαιτέρω διάλογο και συνεργασία μεταξύ του Νότου και του Βορρά.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους 4 χιλιομέτρων κατά μήκος των χερσαίων συνόρων μεταξύ Νότιας Κορέας και Βόρειας Κορέας.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση στρατευμάτων, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη ζώνη αυτή.
Σχεδιάστηκε επίσης να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 50 km κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Νότιας Κορέας και Βόρειας Κορέας. Στη ζώνη αυτή απαγορεύονται οι στρατιωτικές ασκήσεις και ελιγμοί.
Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τη μείωση του αριθμού των στρατιωτικών παρατηρητών στα σύνορα και τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών αρχηγείων της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας.
Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Seok-yol είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να τερματίσει τη συμφωνία για τη μείωση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, που συνήφθη το 2018.
Αυτό συνέβη αφού πέντε βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας.