Ομιλία σε επετειακή εσπερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς όπου προέβη σε μια περίεργη δήλωση όπου εξίσωσε την Μικρασιατική Καταστροφή με τον μετέπειτα κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο του ελληνισμού!
Και αυτά μόλις λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ρ.Τ.Ερντογάν που κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά.
Η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεότερου ελληνικού κράτους και αποδεικνύει περίτρανα την αδάμαστη θέληση, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επετειακή εσπερίδα με θέμα «1922: Ιστορική Μνήμη και Διδάγματα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (8/6) στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.
«Παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης που αντιμετώπισαν και την καχυποψία με την οποία τους περιέβαλαν κάποιες φορές οι τοπικές κοινωνίες, εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντοι και δημιουργικοί άνθρωποι με υψηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού και με όπλο τους την εργατικότητα, την οξυδέρκεια, την επιχειρηματικότητα και την έφεση στο εμπόριο και τις επιστήμες, άρχισαν μία νέα ζωή, κομίζοντας στη νέα τους «πατρίδα» τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων ετών», ανέφερε ο υφυπουργός.
«Αυτό που κατάφεραν», συνέχισε, «ήταν να δημιουργήσουν τελικά μια δραστήρια αστική τάξη, μπολιάζοντας γόνιμα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους τη νεοελληνική κουλτούρα του 20ου αιώνα, δίνοντας πνοή και ώθηση στο παραπαίον ελληνικό κράτος».
«Επιτεύχθηκε έτσι η πολυπόθητη εθνική ομοιογένεια, ζωντάνεψαν οι αγροτικές περιοχές, αναζωογονήθηκαν και τονώθηκαν η οικονομία, η λογοτεχνία, τα γράμματα, οι τέχνες και δόθηκε πνοή στη δημογραφική σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού, πυκνώνοντάς τον σε περιοχές αραιοκατοικημένες και παρηκμασμένες», επισήμανε.