Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού ρωσικού πρακτορείου Tass η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Χαρτούμ για τη δημιουργία κέντρου υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό ναυτικό στο Σουδάν βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης.

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με Υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Αλί αλ-Σαντίκ Αλί.  Το Σουδάν είναι από τις χώρες που δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ανέφερε ότι το 87% των όπλων του Σουδάν είναι ρωσικά και το 8% κινεζικά.  Το 2019, το Σουδάν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία, η οποία  δίνει στο ρωσικό ναυτικό πρόσβαση στα σουδανικά λιμάνια.

Το 2020, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν, η οποία θα της έδινε σημαντική παρουσία στην περιοχή.

Ωστόσο, το Associated Press ανέφερε το 2021 ότι η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο του Σουδάν και ο σουδανικός στρατός έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία για να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και τα κέρδη τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV