Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση είπε μεταξύ άλλων νωρίτερα σήμερα πως η Δύση προσπαθεί να στρέψει εναντίον της Ρωσίας την Μολδαβία αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο καθώς η Μόσχα δεν πρόκειται να το επιτρέψει.
Αυτές οι λέξεις έρχονται μαζί με την δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν πως «γερμανικά άρματα μάχης βρίσκονται ξανά στα ρωσικά σύνορα».
«Η Δύση κοιτάζει στην Μολδαβία προκειμένου να παίξει το ρόλο της «επόμενης Ουκρανίας» μια και η πρόεδρος Maia Sandu τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη να δεχθεί την προσάρτηση της Μολδαβίας από τη Ρουμανία» υπογράμμισε ο Σ.Λαβρόφ.
«Τώρα προσαρμόζουν τη Μολδαβία σε αυτό το ρόλο, κυρίως γιατί μπόρεσαν να τοποθετήσουν μια πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας, η οποία θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ μέσω μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας που απέχει πολύ από το να είναι ελεύθερη και δημοκρατική.
Η Sandu έχει ρουμάνικη υπηκοότητα, είναι έτοιμη να ενωθεί με τη Ρουμανία και γενικά είναι έτοιμη για όλα» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως ακολουθώντας αυτήν την υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πολιτική, η Δύση και η Μολδαβία αρνούνται να συνεχίσουν τις εργασίες υπό το σχήμα «5+1» που περιλαμβάνει την Μολδαβία, την Υπερδνειστερία, τη Ρωσία, τον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ.
«Αυτό το σχήμα θεωρείται ακατάλληλο από τη Δύση, επειδή χρειαζόταν όταν υπήρχαν ακόμη αρχές στη Μολδαβία που ενδιαφέρονταν να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα [της χώρας] και να συνάψουν συμφωνία με την Υπερδνειστερία.
Αλλά όταν ήρθε η σημερινή κυβέρνηση, ήταν έτοιμοι να λύσουν το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας με τη βία και επέμειναν στην απέλαση των ειρηνευτικών μας δυνάμεων και εκείνων που φρουρούν τις αποθήκες πυρομαχικών στην Kolbasna.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζονται διπλωματικά σχήματα, χρειάζεται μόνο να υποστηρίξεις αυτές τις δυνάμεις» υποστήριξε ο Λαβρόφ.
«Αυτή είναι μια από τις χώρες που η Δύση θέλει να μετατρέψει σε μια ακόμα αντιρωσική εστία» υποστήριξε ο Λαβρόφ.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu παραδέχεται την πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει την ουδετερότητα για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, γράφει το Politico.
«Τώρα υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση για την ικανότητά μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ή πρέπει να γίνουμε μέρος μιας μεγαλύτερης συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά η Sandu.
Η Μολδαβία θέλει να επιδιώξει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία με ειρηνικά μέσα.
Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι Μολδαβοί πολίτες αναγνωρίσουν ποτέ την ανάγκη να απομακρυνθούν από το ουδέτερο καθεστώς, αυτό θα πρέπει να συμβεί μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας.
Όπως σημειώνει το ίδιο το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη της δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ είναι η παρουσία του ρωσικού στρατού στην Υπερδνειστερία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα τηρεί την ουδετερότητα, αλλά από το 1994 συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ατομικού σχεδίου εταιρικής σχέσης.
Τον Δεκέμβριο του 2017, άνοιξε ένα γραφείο συνδέσμου για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στην πρωτεύουσα της χώρας.
Την ίδια στιγμή, όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις του CBS-Research, περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων πολιτών της Μολδαβίας αντιτίθενται στην ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ.
Η Υπερδνειστερία, το 60% των κατοίκων της οποίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, επεδίωκε την απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Οι εκκλήσεις της σημερινής προέδρου της Μολδαβίας Maia Sandu να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες, έγραψε ο πρώην πρόεδρος Igor Dodon στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, σχολιάζοντας τη συνέντευξή της στο Politico.
«Η Sandu συνεχίζει να σέρνει τη Μολδαβία στο ΝΑΤΟ αψηφώντας την ουδετερότητα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα», επισήμανε.
«Ενεργεί με εντολή των υπερπόντιων αφεντικών της ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του λαού της, ενάντια στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Μολδαβίας».
«Οι πολίτες μας θέλουν ουδετερότητα και ειρήνη, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα πολυάριθμων δημοσκοπήσεων, και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ να είναι τροφή για τα κανόνια του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Dodon
Ρωσική εισβολή φοβάται η μυστική υπηρεσία της Μολδαβίας
«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον του εδάφους της Μολδαβίας, αλλά πότε…», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Alexandru Musteata τον Δεκέμβριο 2022.
Μια περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είναι πιθανή.
Με τη «νέα επίθεση», ο Musteata αναφερόταν στη στάθμευση Ρώσων στρατιωτών στην Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και οι οποίοι ενεργούν εκεί ως λεγόμενα ειρηνευτικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μολδαβικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία σκοπεύει να συνδέσει την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία.«Ναι, μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι σκοπεύουν να έρθουν εδώ», είπε.
Τα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνουν και την πρωτεύουσα Κισινάου. «Υπάρχει πραγματικός και πολύ υψηλός κίνδυνος».
Οι Μολδαβοί απαντούν στη Ρωσία: Επιλέγουμε τη Δύση!
Η Μολδαβία έχει επιλέξει το δικό της μέλλον ως «μέρος του ελεύθερου κόσμου», ανέφερε το Κισινάου,
απαντώντας σε δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Δύση προσπαθεί να προσπαθεί να μετατρέψει τη μικροσκοπική χώρα σε εχθρό της Μόσχας.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί μέρος της ήδη γνωστής απειλητικής ρητορικής της ρωσικής διπλωματίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε τη Μολδαβία και τη γειτονική Ουκρανία ως υποψήφια μέλη τον περασμένο Ιούνιο.
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στη ρωσική πλευρά ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Μολδαβία είναι ο δρόμος της ένταξης στην ΕΕ. Η Μολδαβία έχει σαφώς επιλέξει το μέλλον της και αυτό το μέλλον είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου», υπογράμμισε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.