Η αποκοπή των F-16 βρίσκεται στο στόχαστρο της ρωσικής ηγεσίας με την αεροπορία να χτυπά σφοδρά τα ουκρανικά αεροδρόμια με τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και την ουκρανική πλευρά να ζητά προστασία από την δυτική αεράμυνα για να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας.

">

Την ίδια στιγμή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων των Ευρωπαίων γειτόνων της για να προστατεύσει το Κίεβο από τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία έπληξαν ξανά σήμερα μαζικά τη χώρα του.

“Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές αν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργάζονταν με τα F-16 μας και με την αντιαεροπορική μας άμυνα”, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram, ζητώντας “λύσεις”.

“Αν αυτή η ενότητα λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να λειτουργήσει επίσης και στην Ευρώπη”, πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη βοήθεια που προσέφεραν στο Ισραήλ οι δυτικοί σύμμαχοί του για να απωθήσει πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις.

“Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Έχουμε ανάγκη από λύσεις”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό, η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 100 πυραύλους και γύρω στα 100 drones στη σημερινή επίθεσή της στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στο X ότι “μια συμφωνία να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας των εταίρων για την κατάρριψη πυραύλων και drones κοντά στον εναέριο χώρο τους” θα βοηθούσε να τερματιστούν οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συντομότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους της να δημιουργήσουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο δυτικό τμήμα της επικράτειάς της μέσω συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που είναι ανεπτυγμένα στις γειτονικές της χώρες, την Πολωνία και τη Ρουμανία, για να δημιουργηθεί ένα άδυτο, όπου βιομηχανίες, ενεργειακές υποδομές και άμαχος πληθυσμός θα προστατεύονται.