Στην αγορά 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικών ελικοπτέρων Mi-35 από την Κύπρο προχώρησε η Σερβία, που πλέον τα έχει παραλάβει με ειδικές πτήσεις μεταφοράς από το αεροδρόμιο της Πάφου την ίδια στιγμή που ακόμα δεν έχουν παραληφθεί οι αντικαταστάτες τους τα H-145M από την ΕΦ (Εθνική Φρουρά) από τα οποία έχει παραγγείλει 6 με option για ακόμα 6 και χρόνο παράδοσης 5 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΦ αυτή την στιγμή δεν έχει πλέον ενεργά επιθετικά ελικόπτερα αν και αναφορές ήθελαν να έχουν ήδη καθηλωθεί από τις 31-12-2021.

">

Η Σερβία επιδιώκει να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία και να παραμείνει κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Βούτσιτς.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η Σερβία συμφώνησαν το 2021 για την αγορά πεπαλαιωμένων ελικοπτέρων Μi-35 που χρειάζονται επισκευή. Το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, μέρος του όμως αντιστάθμισε το Βελιγράδι με την εξαγωγή όπλων σερβικής κατασκευής.

 «Πληρώσαμε περισσότερα από το ήμισυ της αξίας τους στους Κύπριους αδελφούς μας με τα δικά μας όπλα, κυρίως πυροβολικού», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην αεροπορική βάση Μπατάγνιτσα κοντά στο Βελιγράδι.

Η μεταβίβαση των 11 Mi-35P ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου μέσω πτήσεων μεταγωγικού An-124.

Ο Α.Βούσιτς δήλωσε ότι έξι Mi-35P θα είναι ετοιμοπόλεμα στο τέλος Ιανουαρίου και τα υπόλοιπα πέντε το καλοκαίρι.

Η παραλλαγή που θα φέρουν θα είναι ίδια με αυτή των τεσσάρων Mi-35M της Σερβίας και θα μπορούν να πετούν ως το 2036.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης την πώληση 48 σερβικής κατασκευής αυτοκινούμενων οβιδοβόλων αξίας 311 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρα που δεν κατονόμασε. «Η διαδικασία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Τον Ιούνιο ο Βούτσιτς είχε αναφέρει ότι το Βελιγράδι διεξάγει συνομιλίες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την γαλλική εταιρεία Dassault. Η Σερβία έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα από την Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σερβίας ανέρχεται σε 1,43 δισ. δολάρια, ή στο 2% του ΑΕΠ, στο όριο που προτείνει το ΝΑΤΟ.