Το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο Spiegel, επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα(06/10) πως η Γερμανία ετοιμάζει την εξαγωγή όπλων μεγάλης κλίμακας, αξίας 336 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία.

Μάλιστα αναφέρει πως το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως υπό άκρα μυστικότητα για την προμήθεια γερμανικών όπλων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εταίρο χώρα του ΝΑΤΟ Τουρκία.

Στο σημείο αυτό, συνιστά αδήριτη ανάγκη να αναφέρουμε το κοστολόγιο του πακέτου των όπλων. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Προμήθεια 100 κατευθυνόμενων πυραύλων για την αεράμυνα των πλοίων αξίας που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ
  2. Προμήθεια ενός πακέτου 28 τορπιλών SeaHake από το ναυτικό τμήμα της Thyssenkrupp, αξίας 156 εκατομμυρίων ευρώ
  3. Υλικά για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών υποβρυχίων τύπου U209, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 79 εκατομμύρια ευρώ.
  4. Παράδοση εξαρτημάτων κινητήρα για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά το άθροισμα των παραπάνω ποσών φτάνει τα 336 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η αναφορά στην ενδεχόμενη επίτευξη της συμφωνίας αυτής έρχεται να επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά το «μπαϊράκι που δήθεν σηκώνει» ο Ερντογάν κατά της Γερμανίας.