«Η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις εισαγωγών και το υψηλότερο κόστος για εισροές και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα», επισημαίνει σε δελτίο της η Τράπεζα Πειραιώς.
Tο σιτάρι εξακολουθεί να «σέρνει» την κούρσα των ανατιμήσεων, με την τιμή του να αυξάνεται κατά 18,04% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 76,78% από τις αρχές του έτους, ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω η Τουρκία προτείνει να δώσει λύση, με την οποία θα χρυσώσει την οικονομία της.
Έντονη αβεβαιότητα επικρατεί και στην αγορά καλαμποκιού, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή το 2022/23 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.180,7 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σε Ουκρανία και ΗΠΑ. Αντίστοιχα, πτώση κατά 1,2% εκτιμάται και για την παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού σε σχέση με το 2021/22, λόγω της υψηλής τιμής του.
Την λύση θέλει να δώσει η Τουρκία που διαπραγματεύεται με την Ρωσία και την Ουκρανία για την δημιουργία διαδρόμου μέσω της χώρας για εξαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.
Σύμφωνα με το Reuters, η επίσημη Άγκυρα προτείνει να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αποτρέποντας έτσι μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση — Τούρκοι ειδικοί είναι έτοιμοι να περιπολούν τακτικά τις διαδρομές των διαδρoμών τροφίμων και να αναζητούν νάρκες σε προβληματικά μέρη.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο έχει ήδη αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από την Ουκρανία στην Ευρώπη, ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει την άρση ορισμένων κυρώσεων.