Προβληματισμό και σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η άρνηση της Ελλάδας να δεχτεί βοήθεια από την Τσεχία για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εδώ και πάνω από δέκα μέρες πλήττουν τη χώρα μας και έχουν κατακάψει 500.000 στρέμματα.

">

Μάλιστα κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την άρνηση (δεν μπορούμε να πούμε ότι πείθει η απάντηση της κυβέρνησης) όταν η τσεχική βοήθεια αφορά και ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες για δασικές πυρκαγιές με ειδικό εξοπλισμό, ειδικά όταν αυτή η προσφορά γίνονταν την στιγμή που φλέγονταν η Ρόδος.

Η τσεχική πλευρά, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος rescEU, προσφέρθηκε να μπει στη μάχη και να βοηθήσει, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν και οι Τσέχοι μέσω ανακοίνωσής τους, η Ελλάδα αρνήθηκε.

Η επίσημη σελίδα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Τσεχίας, στις 26 Ιουλίου όταν και γνωστοποιήθηκε το θέμα, ανέφερε ότι «η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στο εξωτερικό. Έχουμε μια μονάδα που μπορεί να επιχειρήσει σε λίγες ώρες εάν χρειαστεί», συμπληρώνοντας ότι «προσφέραμε επίσης ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους».

Παράλληλα επεσήμαναν ότι «η μονάδα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, η οποία συγκροτήθηκε από την Πυροσβεστική και Διάσωσης Υπηρεσία της Τσεχικής Δημοκρατίας για ανάπτυξη στο εξωτερικό, έχει αυτήν τη στιγμή 64 άτομα και 33 τεμάχια εξοπλισμού», ενώ στην ομάδα συμμετέχουν παράλληλα, «επαγγελματίες πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιφερειών Νότιο Μοραβίας, Μοραβίας-Σιλεσίας, Όλομουτς και Κεντρικής Βοημίας, της πρωτεύουσας Πράγας, της Δευτεροβάθμιας Σχολής Πυροσβεστικής και της Ανώτερης Σχολής Πυροσβεστικής και της Μονάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι αφού υπέβαλε αίτημα βοήθειας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος rescEU, οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό ήταν οι Σέρβοι, των οποίων τη βοήθεια και αποδεχτήκαμε.

Έτσι, αφού η σερβική προσφορά έγινε αποδεκτή, η πλατφόρμα του προγράμματος rescEU έκλεισε αυτόματα καθώς ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα.

Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή η προσφορά των Τσέχων, αφού το αίτημα της Ελλάδας είχε ήδη ολοκληρωθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Τσέχων

Η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αρνήθηκε την προσφορά

Η μονάδα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών που συγκροτήθηκε από τη τσεχική Πυροσβεστική Υπηρεσία για αποστολή στο εξωτερικό αποτελείται επί του παρόντος από 64 άτομα και 33 τεμάχια εξοπλισμού. Στην ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιφερειών Νότιο Μοραβίας, Μοραβίας-Σιλεσίας, Όλομουτς και Κεντρικής Βοημίας, της πρωτεύουσας Πράγας, της Δευτεροβάθμιας Σχολής Πυροσβεστικής και της Ανώτερης Σχολής Πυροσβεστικής και της Μονάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Βασιζόμαστε επίσης σε συναδέλφους από την Υπηρεσία Διάσωσης Υγείας της πρωτεύουσας Πράγας με το αυτοκίνητο Phoenix, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως ιατρική υποστήριξη για την τσεχική ομάδα. Οι πυροσβέστες θα συνοδεύονταν επίσης από τεχνικούς σέρβις από τους κατασκευαστές των βυτιοφόρων έκτακτης ανάγκης. Ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών από την αποδοχή της προσφοράς από την Τσεχική Δημοκρατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία προσέφερε ενεργά τη βοήθεια της τσεχικής ομάδας στην Ελλάδα τη Δευτέρα, αλλά οι Έλληνες αρνήθηκαν την προσφορά μέσω του Τσέχου πρέσβη, λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους. Σε κάθε περίπτωση, η τσεχική πυροσβεστική είναι έτοιμη και σε ετοιμότητα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε μια πιθανή αποδοχή της προσφοράς μας από την χώρα που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες στην αντιμετώπιση πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας.