Το Κοινοβούλιο στην Βουλγαρία ενέκρινε σήμερα Τετάρτη το ψήφισμα σχετικά με την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας S-300 αλλά όχι τα ίδια τα συστήματα.
Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος 5V55R έχουν χαρακτηριστεί ελαττωματικοί από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τους επισκευάσει, ενώ η Ουκρανία μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, όπως αναφέρον.
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά όπλων διαμετρήματος 5,56×45 mm που έχουν απορριφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατά την διάρκεια της συζήτησης.
Στη συζήτηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συμμετείχαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας και ο Υποδιοικητής της βουλγαρικής αεροπορίας. 141 Βούλγαροι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 40 κατά, ενώ υπήρχαν 3 αποχές.
Tο υπουργείο Άμυνας δεν έχει προσδιορίσει τον αριθμό των πυραύλων που θα σταλούν. O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας Χρίστο Γκάντσεφ, διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των πυραύλων που θα παρασχεθούν στην Ουκρανία είναι ελάχιστος και σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη μαχητική ετοιμότητα του βουλγαρικού στρατού.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας κάλεσε τη Βουλγαρία να μην μεταφέρει πυραύλους για το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, προκειμένου να μην παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Η μεταφορά από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία πυραύλων για αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην περιοχή των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και σε απώλειες αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας.
Επίσης, η υπηρεσία σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσίας και της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας της 5ης Σεπτεμβρίου 2002, η μεταφορά σε τρίτο κράτος εξοπλισμών που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα διμερούς στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας είναι απαράδεκτος χωρίς προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση από τη Ρωσία, σημειώνει το TASS.