Την ίδια στιγμή που η αστυνομία διερευνά τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Τηλεφώς», επικεφαλής του κόμματος «Οικολόγοι Ελλάδας» και μεγαλομέτοχου στο «Kontra Channel» από το οποίο του ανήκαν το 25% των μετοχών του, στο φως έρχεται και η ζωή του, όταν απλός από οικονόμος, βρέθηκε να διοικεί μαζί με τα αδέλφια του μια από τις πιο πετυχημένες οικοδομικές επιχειρήσεις της Αθήνας, τη δεκαετία του 1960 που λειτουργεί έως και σήμερα.

Σε νεαρή ηλικία σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά, και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον οικολογικό τρόπο ζωής. Δημιούργησε, έπειτα, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό ενώ ίδρυσε και το πρώτο οικολογικό κόμμα.

Όλα ξεκίνησαν στην ηλικία των 12 ετών οπότε ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας εργάστηκε σε σπίτια της Αθήνας ως οικονόμος για να ξεφύγει από την ανέχεια καθώς ζούσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια σε χωριό της Βυτίνας.

 Στα 20 του χρόνια έφτασε να οδηγεί Mercedes, αφού μαζί με τα αδέλφια του Βασίλη, Φάνη και Διονύση ίδρυσαν, το 1962, το πρώτο τεχνικό γραφείο «Αφοί Παπανικόλα», με εντυπωσιακή ανάπτυξη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του.

 Τα πάντα, όμως, άλλαξαν από τη στιγμή που η οικολογία μπήκε στη ζωή του Παπανικόλα, περί το 1977. Με τη δημιουργία, αρχικά, ενός ραδιοφωνικού σταθμού τον «Υγεία – Οικολογία» και στην πορεία με την ενασχόλησή του με την τηλεόραση και το κανάλι «Τηλεφώς», το οποίο εξαιτίας της κακής διαχείρισης και έλλειψης διαφημίσεων έφτασε στο σημείο να έχει χρέη της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είχε παραδεχθεί, σε παλαιότερη συνέντευξη του στην Τατιάνα Στεφανίδου, από την πώληση του καναλιού δεν κατάφερε να ξεχρεώσει.

Το 1988 μπαίνει στη ζωή του και η πολιτική, καθώς ιδρύει και χρίζεται επικεφαλής του κόμματος «Οικολόγοι Ελλάδας», το οποίο το 1989, παίρνει για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές καταλαμβάνοντας ποσοστό 0,15% με 10.147 ψήφους.

">

Σε όλες αυτές τις οικολογικές του ανησυχίες ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας είχε ένα και μοναδικό σύνθημα «να αλλάξουμε τον κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό μας, καθαρίζοντας το αίμα μας από τις τοξίνες και το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις και πράξεις. Αγαπώ αληθινά, ζω ευτυχισμένα. Ο ίδιος, για να εφαρμόσω αυτό το Θεϊκό Νόμο, υπηρετώ στρατιώτης στην οικολογία 40 χρόνια, εργάζομαι 18 ώρες το 24ωρο και θα συνεχίσω επ’ αόριστον. Δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη ούτε σκέπτομαι να πεθάνω!».

Σε δηλώσεις του στο lovenews.gr ο οικολόγος Κωνσταντίνος Παπανικόλας είχε αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια:

«Το δημοτικό το τελείωσα στο νυχτερινό σχολείο Παρνασσός με άριστα. Επίσης πήρα και ένα βραβείο Αρετής που αποτελούνταν από 200 δραχμές, ένα κουστούμι και ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια, επειδή βρήκα ένα πορτοφόλι με 27.000 δραχμές και το παρέδωσα.

Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο συνέχισα στο νυχτερινό δημόσιο γυμνάσιο. Στη Β’ τάξη έγινε αύξηση των διδάκτρων. Λόγω αδυναμίας μου να καταβάλω την αύξηση, έγραψα μία επιστολή διαμαρτυρίας στον τότε Υπουργό Παιδείας, την οποία δημοσίευσε στα ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Δ. Ψαθάς. Η ασφαλιστική εταιρεία Φοίνιξ που έλαβε γνώση της επιστολής, ανέλαβε να μου πληρώνει τα δίδακτρα. Είμαι ευγνώμων στην εταιρεία Φοίνιξ που με βοήθησε να συνεχίσω τις σπουδές μου και να γίνω αυτός που είμαι σήμερα. Δίδαγμα: Αν ελπίζουμε και δρούμε, το ανέλπιστο θα βρούμε».