Οι Ιρανοί στρατιωτικοί αρχηγοί κήρυξαν ότι η «η αποστολή ολοκληρώθηκε», έχοντας εφαρμόσει μια αλλαγή τακτικής που αποσκοπούσε στην αποκατάσταση της στρατηγικής αποτροπής της Ισλαμικής Δημοκρατίας λένε οι Financial Times.
«Είμαστε πιο τρελοί από όσο φαντάζεστε και έτοιμοι να υπομείνουμε τις συνέπειες του πολέμου αν χρειαστεί» είναι το μήνυμα της Τεχεράνης.
Εξαπολύοντας την πρώτη άμεση επίθεση εναντίον του μακροχρόνιου εχθρού της, η Τεχεράνη ήθελε η απάντησή της να είναι μία ισχυρή —αν και καθαρά τηλεγραφημένη— επίδειξη δύναμης μετά από χρόνια σκιώδους πολέμου με το εβραϊκό κράτος.
Κανένα από τα 170 drones δεν μπήκε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.
Είκοσι πέντε από τους 30 πυραύλους κρουζ καταρρίφθηκαν πριν περάσουν τα σύνορα της χώρας και οι περισσότεροι από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους καταστράφηκαν από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.
Ωστόσο, εντός του ισλαμικού καθεστώτος, η επιχείρηση χαιρετίστηκε ως επιτυχημένη:
Μια βαθμονομημένη απάντηση για την αποκατάσταση της αποτρεπτικής του δύναμης και την ενίσχυση της εικόνας του μεταξύ των περιφερειακών πληρεξουσίων και των εγχώριων πιστών.
Θεωρήθηκε επίσης ως απόδειξη ότι η Τεχεράνη θα υποστήριζε τις απειλές της και την ετοιμότητά της να αναλάβει αποφασιστική δράση όταν προκληθεί.
«Το μήνυμα του Ιράν ήταν ξεκάθαρο: είμαστε πιο τρελοί από όσο φαντάζεστε και είμαστε έτοιμοι να υπομείνουμε τις συνέπειες του πολέμου αν χρειαστεί», δήλωσε ένας από τους γνώστες του καθεστώτος.
«Αυτό έχει σκοπό να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας και να στείλει ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι «φτάνει πια».
Η απόφαση να εξαπολύσει μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ σηματοδότησε ένα σημαντικό πολιτικό στοίχημα για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος παραδοσιακά ακολουθούσε μια πολιτική «στρατηγικής υπομονής» απαντώντας σε εχθρούς όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Αυτό σημαίνει ότι ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων προσπάθησε να αποφύγει την άμεση σύγκρουση, ακόμη και αφού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δολοφόνησε Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και αξιωματούχους ασφαλείας εντός της δημοκρατίας.
Αντίθετα, βασίστηκε στον ασύμμετρο πόλεμο και στη χρήση περιφερειακών πληρεξουσίων, όπως η Χεζμπολάχ και οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο Ahmad Dastmalchian, πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, είπε ότι η επίθεση στο Ισραήλ «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην αμυντική πολιτική του Ιράν» και αντιπροσώπευε μια «μετάβαση παραδείγματος από τη στρατηγική υπομονή σε μια πολυεπίπεδη άμυνα».
Αυτή η επίθεση ξεκίνησε ως αντίποινα για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό που σκότωσε επτά μέλη της Φρουράς της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων αξιωματικών.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία από τότε που η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και πυροδότησε ένα κύμα περιφερειακών εχθροπραξιών στο οποίο εμπλέκονται μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Τουλάχιστον 18 μέλη της Φρουράς της Επανάστασης έχουν σκοτωθεί στη Συρία, ενώ τα ισραηλινά χτυπήματα στο νότιο Λίβανο έχουν σκοτώσει περισσότερους από 250 μαχητές της Χεζμπολάχ, του πιο ισχυρού και σημαντικού πληρεξούσιου του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ιράν θέλει να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο ή μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ.
Ωστόσο, η Τεχεράνη πιστεύει ότι το χτύπημα της Δαμασκού έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή και ανησυχεί επίσης ότι η έλλειψη απάντησης «θα ενθάρρυνε περαιτέρω τις ισραηλινές απειλές και θα παρουσίαζε το Ιράν ως αδύναμο», σύμφωνα με τα μέλη του καθεστώτος.
Ιρανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν την επίθεση ως «περιορισμένη», με το φράγμα drone και πυραύλων να έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν μια αεροπορική βάση και ένα κέντρο πληροφοριών που είπαν ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει στο χτύπημα της 1ης Απριλίου εναντίον του προξενείου της Δαμασκού.
«Είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ αναχαίτισε μεγάλο αριθμό drones «καμικάζι».
Αλλά με την εκτόξευση μίας σειράς μη επανδρεμένων αεροσκαφών, ο στόχος του Ιράν ήταν να συντρίψει την πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ, ώστε οι πύραυλοί του να μπορούν να διεισδύσουν στο σύστημα», δήλωσε ο Hamid-Reza Taraghi, ένας συντηρητικός Ιρανός πολιτικός.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία κατάφερε να χτυπήσει μια βασική στρατιωτική βάση με επτά πυραύλους».
Ο ισραηλινός Στρατός είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ελάχιστες ζημιές σε αεροπορική βάση στο νότιο τμήμα της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού μπαράζ, αν και ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά μετά από μία αναχαίτιση.
Ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των φρουρών, είπε ότι η επίθεση του Ιράν «θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά την περιορίσαμε μόνο σε εγκαταστάσεις που είχε χρησιμοποιήσει το καθεστώς για να επιτεθεί στο προξενείο».
Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, είπε ότι η Τεχεράνη έδωσε επίσης στους «φίλους μας» στην περιοχή προειδοποίηση 72 ωρών πριν από την επίθεση.
Είπε ότι η Τεχεράνη έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον την Κυριακή ότι «η επιχείρηση της θα περιοριστεί με στόχο τη νόμιμη άμυνα και την τιμωρία του Ισραήλ» σηματοδοτώντας την επιθυμία να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση με τις ΗΠΑ.
Οι Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις, αντανακλώντας μια ολοένα και πιο πολωμένη χώρα. Κάποιοι υπερασπίστηκαν την επίθεση, λέγοντας ότι είχε αναζωογονήσει το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και τιμώρησε το Ισραήλ.
Άλλοι πίστευαν ότι ήταν λάθος να φέρουμε τη χώρα πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο και ανησυχούσαν για την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση.
Παρά τους κινδύνους των ισραηλινών αντιποίνων κατά της δημοκρατίας, οι Ιρανοί αξιωματούχοι φάνηκαν, εξωτερικά τουλάχιστον, να είναι σίγουροι ότι το Ισραήλ δεν θα απαντούσε άμεσα εναντίον του Ιράν, στοιχηματίζοντας ότι το στοίχημα του Χαμενεΐ θα αποδώσει.
«Αυτή ήταν μια πράξη τιμωρίας που έχει πλέον τελειώσει», είπε ο Dastmalchian.
«Εάν [το Ισραήλ] διαπράξει άλλο ένα λάθος, το Ιράν θα απαντήσει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Αλλά πιστεύουμε ότι ούτε οι Αμερικανοί ούτε τα άλλα μέρη έχουν κανένα συμφέρον να διευρύνουν τη σύγκρουση».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.