ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Το Ισραήλ κατέλαβε τον «διάδρομο του Φιλάδελφου» στην Ράφα και σπρώχνει τους Παλαιστινίους εκτός Γάζας!

'Ενα εκατομμύριο άμαχοι εγκλωβισμένοι μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου - Ένα ακόμα εκατομμύριο πρόσφυγες εκτός Γάζας - 37.000 νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι

Το Ισραήλ κατέλαβε τον «διάδρομο του Φιλάδελφου» στην Ράφα και σπρώχνει τους Παλαιστινίους εκτός Γάζας!

Το 100% της ζώνης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο ανακοίνωσε πως ελέγχει ο στρατός του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είναι να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο τον «διάδρομο του φιλάδελφου» ή τον «άξονα Σαλαχεντίν», όπως αποκαλείται.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται και το πέρασμα της Ράφα από και προς την Αίγυπτο. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η συνοριακή διέλευση της Ράφα θα ανοίξει ξανά σύντομα για βοήθεια.

Πλέον είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσει η Αίγυπτος καθώς από τις 15 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει το Τελ ΑΒίβ ότι στην περίπτωση που τον καταλάβει θα σημαίνει παραβίαση της συνθήκης ειρήνης.

Το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου το συντομότερο δυνατό, δήλωσε στο μεταξύ σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, οι μάχες στη Γάζα μπορεί ακόμη να διαρκέσουν έως το τέλος της χρονιάς και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι άλλο αναμένεται να κάνει το Ισραήλ εκτός από το να ξεκινήσει και πάλι σε μια αντίθετη πορεία να κάνει “σκούπα” τους Παλαιστινίους και να τους ωθήσει τώρα προς το βορρά ή απλά να τους διώξει στην έρημο!

Στην πρώτη περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα μετατρέψει όλο τον πληθυσμό που έχει απομείνει σε μια ανθρώπινη μάζα που δεν θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να ζήσει, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ θα εκκαθαρίζει κάθε σημείο βήμα-βήμα και έτσι ίσως να υπολογίζει ότι η Χαμάς θα χάσει κάθε έρεισμα στον πληθυσμό.

Στην δεύτερη περίπτωση απλά θα μετακυλήσουν το πρόβλημα στην Αίγυπτο που θα πρέπει αυτή να καταφέρει να σώσει τους Παλαιστινίους.

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για άλλους επτά μήνες»

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Τζάτσι Χανέγκμπι, ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2024, δηλαδή άλλους επτά μήνες. Η επίσημη δήλωση σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων και το τέλος των συζητήσεων για έναν άμεσο τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τι είναι ο «διάδρομος του Φιλάδελφου»

Πρόκειται για μια «ζώνη ασφαλείας, κατά μήκος των συνόρων μήκους 14 χιλιομέτρων, η οποία καθιερώθηκε ως μέρος της συνθήκης ειρήνης το 1979 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Αρχικά οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν το δικαίωμα να περιπολούν στη «ζώνη ασφαλείας», ώστε να ελέγχουν και να εμποδίζουν τη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων από την Αίγυπτο στη Γάζα και το αντίστροφο.

Στόχος του Ισραήλ ήταν εκτός των άλλων να μην περνούν από τα σύνορα ζωτικής σημασίας αγαθά αλλά και όπλα. Μετά τη συμφωνία του 2005, το Ισραήλ αποχώρησε από την περιοχή επιτρέποντας στην Αίγυπτο να προστατεύει τη δική της πλευρά και στην Παλαιστινιακή Αρχή να έχει τον έλεγχο της άλλης μεριάς των συνόρων.

Περίπου δύο χρόνια αργότερα η Χαμάς ανέλαβε μέσω εκλογών τη διοίκηση του παλαιστινιακού θύλακα και έτσι πέρασε στα χέρια της και ο «διάδρομος του  Φιλάδελφου». img_I_9d05d.jpg

Τώρα το Ισραήλ έθεσε ξανά υπό τον πλήρη έλεγχό του τη συνοριακή περιοχή επικαλούμενο την ασφάλειά του.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Al Jazeera, αυτό ισοδυναμεί με μια de facto κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του Ισραήλ από τον περασμένο Δεκέμβριο. «Ο διάδρομος του φιλάδελφου, ή για να το πούμε πιο σωστά το νότιο σημείο αποκλεισμού, πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας», ανέφερε. «Πρέπει να κλείσει, αλλιώς δεν θα διασφαλίζεται η αποστρατιωτικοποίηση που επιδιώκουμε», είχε τονίσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.