Πάνω από δύο αιώνες ουδετερότητας και επίσημα τελειώνουν καθώς η Σουηδία πλέον έδωσε το πράσινο φως για να εισέλθουν ξένα στρατεύματα στην χώρα για να ενισχυθεί η άμυνα τα πλαίσια του ΝΑΤΟ (αναμένει τις υπογραφές Τουρκίας και Ουγγαρίας για να μπει και επίσημα) και πλέον η Στοκχόλμη αποφασίζει να βρεθεί και πάλι απέναντι από την Ρωσία.
Φαίνεται ότι η απώλεια της Φινλανδίας (το 1809) όταν το δουκάτο αυτό το πήρε η Ρωσία δεν έχει ξεχαστεί στην Στοκχόλμη και ίσως τώρα να θέλει να πάρει την “ρεβάνς”.
Σε άρθρο που υπογράφεται από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον και τον υπουργό Άμυνας Παλ Γιόνσον σε σουηδική εφημερίδα αναφέρθηκε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να τους απειλεί και ότι η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο στρατός μπορεί να πραγματοποιήσει προετοιμασίες με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιώντας μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για εμάς», ανέφερε το άρθρο. Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου, πρέπει να είμαστε σε θέση να φέρουμε γρήγορα τους στρατιωτικούς πόρους άλλων εθνών στην περιοχή μας.
Ως σουηδική κυβέρνηση, επιτρέψαμε στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να βρίσκονται στη χώρα μας προσωρινά, χωρίς να είμαστε μέλος της Συμμαχίας», όπως σημειώνεται στο άρθρο.
«Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ενδέχεται να εδρεύουν προσωρινά στη Σουηδία», γράφει η σουηδική Dagens Nyheter.
Σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα:
«Η Μόσχα αναλαμβάνει τεράστιους στρατιωτικούς και πολιτικούς κινδύνους για να πετύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε στον πιο σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τους γείτονές της στο εγγύς μέλλον. Είναι αδύνατο να πούμε πού βρίσκονται τα όρια της εδαφικής φιλοδοξίας του Πούτιν. Πήραμε μια τέτοια απόφαση υπό το φως της σοβαρής κατάστασης στο άμεσο περιβάλλον μας».
Μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Φινλανδία και η γειτονική της Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου 2022, τερματίζοντας την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητάς της εδώ και δεκαετίες.
Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, ενώ η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας.
Αυτό είναι το επόμενο βήμα που έκανε η Σκανδιναβική χώρα με το πρώτο να αποτελεί η δημιουργία της κοινής δύναμης 250 μαχητικών αεροσκαφών με στόχο την ρωσική αεροπορία.
Οι αρχηγοί των Αεροποριών της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν πριν λίγους μήνες δήλωση για τη δημιουργία κοινής Αεροπορίας, όπως έγινε γνωστό από τις οι στρατιωτικές διοικήσεις των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών.
Αυτές οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά. Πάντως γι αυτές τις κινήσεις είχαν προειδοποιήσει οι Ρώσοι και σίγουρα θα απαντηθεί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.