ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Και ο Κ.Συνολάκης για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία: «Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα»

Τι είπε για το 112

Και ο Κ.Συνολάκης για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία: «Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα»

Για την κλιματική κρίση και τον λανθασμένο τρόπο κατασκευής κρίσιμων υποδομών στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, λέγοντας ότι χρειάζεται πλέον διαφορετική διαχείριση.

Σχολιάζοντας την κακοκαιρία Daniel που έπληξε τον Θεσσαλικό Κάμπο ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι αυτή η καταστροφή, όπως και δεκάδες άλλες που προηγήθηκαν, είναι στην ιστορία της γης. «Το θέμα είναι πόσο συχνά γίνονται αυτές οι ακραίες πλημμύρες. Με την κλιματική αλλαγή αυτές οι ακραίες πλημμύρες θα είναι πιο συχνές και θα έχουνε μεγαλύτερη ένταση.

 Η κλιματική αλλαγή κάνει ανακατανομή του νερού

Μιλώντας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εξήγησε ότι ζεσταίνεται η θάλασσα, βγαίνουν οι υδρατμοί, ανεβαίνουν προς τα πάνω, μαζεύονται τα σύννεφα και έτσι προκαλείται η έντονη βροχόπτωση.

«Όλο το νερό το οποίο υπάρχει στη γη έχει μείνει σταθερό εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το θέμα είναι πού βρίσκεται. Μπορεί να είναι από τους πάγους στη Γροιλανδία. Είναι μέσα στη θάλασσα, είναι στα ποτάμια, είναι τα υπόγεια νερά και είναι και στην ατμόσφαιρα. Η κλιματική αλλαγή κάνει μια ανακατανομή. Έχουμε περισσότερους υδρατμούς, δηλαδή περισσότερο νερό, το οποίο φτάνει όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες στην ατμόσφαιρα, οπότε έχουμε πιο ακραίες καταιγίδες» εξήγησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών.

Και όπως επισήμανε οι ακραίες καταιγίδες σημειώνονται την πιο ζεστή περίοδο του χρόνου, στα τέλη κακαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου. «Πρέπει να μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα» σημείωσε ο κ. Συνολάκης προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε περιοχές όπως ο Θεσσαλικός Κάμπος.

Γιατί δεν λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά έργα

«Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, γινόνταν έργα εξ αποκοπής. Αυτό δεν δουλεύει», επισήμανε ο επιστήμονας αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά στους τέσσερις νομούς που επλήγησαν στη Θεσσαλία. Μιλώντας για την αποστράγγιση τηςλίμνης Κάρλα που γέμισε λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας τόνισε ότι δεν πρέπει να το ξανακάνουμε.

«Στη Θεσσαλία άρχισαν να κάνουν μια διαχείριση με αντιπλημμυρικά έργα εδώ κι εκεί, μην έχοντας υδρολογικά δεδομένα, μη γνωρίζοντας δηλαδή ποια μπορεί να είναι η ακραία πλημμύρα», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

Και όπως τόνισε στη χώρα μας «δεν έχουμε κουλτούρα να μετρήσουμε. Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα και εξ αποκοπής. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχίσει. Χρειάζεται διαφορετική διαχείριση.

Μιλώντας για το Θεσσαλικό Κάμπο και τις γεωλογικές ιδιαιτερότητές της περιοχής επισήμανε ότι λειτουργεί ως μια λεκάνη απορροής από τα βουνά. «Αυτό το οποίο έγινε με αυτή την καταιγίδα είναι ότι “έκατσε” πολλές μέρες πάνω από τον κάμπο», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

Τραγικό ότι δεν έχουμε μελέτη υδρογραφήματος για τη Θεσσαλία – Η χώρα έχει μείνει απροστάτευτη

Αναφορικά για τον τρόπο λειτουργίας του 112 υποστήριξε ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να αναλύει κάθε μεγάλη μεγάλη φυσική καταστροφή.

Ερωτηθείς τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα ο Κ. Συνολάκης τόνισε ότι χρειάζονται τα υδρογράφηματα, μια πάρα πολύ απλή τεχνολογία, που επιτρέπει στην πολιτική προστασία να προβλέψει πόσο γρήγορα θα ανέβει η στάθμη του νερού.

«Αν κοιτάξει κανείς στο διαδίκτυο “υδρογράφημα Θεσσαλία|” δεν θα βρείτε απολύτως τίποτα σαν εικόνα. Αυτό είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και είναι κάτι που το διδάσκονται οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές του, οι πολιτικοί μηχανικοί», κατήγγειλε.

Και όπως υποστήριξε οι ευθύνες των υπουργών που πέρασαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας γιατί η χώρα έχει μείνει σε αυτόν τον τομέα απροστάτευτη.

Χρειάζονται και φυσικοί επιστήμονες όχι μόνο οικονομολόγοι

Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει ότι στη χώρα μας αρχίσαμε πολύ αργά να μπαίνουμε στην κουλτούρα της πολιτικής προστασίας, στην κουλτούρα των εκκενώσεων. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι πολιτικοί δεν είναι Φυσικοί επιστήμονες. «Σε μερικά πράγματα χρειάζονται να υπάρχουν φυσικοί επιστήμονες και όχι μόνο οικονομολόγοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στο επόμενο βήμα του 112 θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένες οι οδηγίες. Σιγά σιγά πρέπει να φτάσουμε ως εκεί. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το 112 ήταν ένα κατόρθωμα», τόνισε ο κ. Συνολάκης προσθέτοντας ότι τώρα που το έχουμε, το επόμενο βήμα είναι πώς θα το κάνουμε ακόμα πιο χρήσιμο για να σώζουμε ζωές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.