Ο ΤΑΛΩΣ ένα UAS (Unmanned Aircraft Systems) όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά συνεχίζει τις εναέριες δοκιμές, σκορπώντας χαμόγελα για την ραγδαία ανάπτυξη όλων των ειδών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στην χώρα μας.
Ο «μυθικός φύλακας» της Κρήτης, δεν θα φυλάει πλέον μόνο την μεγαλόνησο, αλλά το Αιγαίο, μαζί με άλλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία όπως είναι γνωστό ευρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.
Το UAS ΤΑΛΩΣ είναι μία εναέρια πλατφόρμα, η οποία έχει εμβέλεια δράσης και διάρκεια πτήσης αρκετά μεγάλη.
Το UAS TALOS.
Το πρώτο στοίχημα με τον εαυτό μας, να αποδείξουμε ότι έχουμε τις δυνάμεις να κάνουμε κάτι καινοτόμο, σχετικά με τα μη επανδρωμένα στην Ελλάδα, σε μια εποχή που λίγοι είχαν ακούσει αυτή την τεχνολογία.🌐https://t.co/SLXyOmM3p9
☎️+30 211 4181000 pic.twitter.com/PVrJ6k5Btn— SAS Tech (@SASTech6) November 25, 2022
Τεχνικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με ελληνικές πηγές
Ύψος: 1.37 μέτρα
Μήκος: 4.40 μέτρα
Ταχύτητα: 180 χιλιόμετρα ανά ώρα
Ταχύτητα Πλεύσης: 140-150 χιλιόμετρα ανά ώρα
Βεληνεκές δράσης: περίπου 500 χιλιόμετρα
Έχουν αναπτυχθεί δύο είδη του UAS TALOS.
Τα ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αποτελούν το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων μας αλλά και της εξαγωγικής μας στόχευσης προς το εξωτερικό.
Ο Ελληνικός Στρατός έχει ανάγκη από UCAV όλων των τύπων και των κατηγοριών, για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μεταλλάσσονται δυστυχώς σιγά-σιγά σε ανοικτή πρόκληση.
Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους, και αυτό έχει τεράστια σημασία για το επόμενο διάστημα στο οποίο θα “τρέξουμε κατοστάρι” έτσι και αλλιώς.
Οι ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται σε όλα αυτά τα προγράμματα, πρέπει, σιωπηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να “τρέξουν” πρόγραμμα, εξοπλισμού κάθε μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος κατασκευαστεί και εγκριθεί ως κατάλληλο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για μια πολυεπίπεδη δυνατότητα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
Ο πόλεμος αλλάζει μορφή ραγδαία, χωρίς να χάνει βέβαια τους σταθερούς κανόνες του, (με UCAV και UAV δεν κερδίζεται ολοκληρωτικά κανένας πόλεμος), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούμε για τις νέες τεχνολογίες και τακτικές στο νέο πολύπλοκο και “μολυσμένο” από παρεμβολές περιβάλλον μιας πολεμικής αναμέτρησης.
Όσοι αγνόησαν τις τεχνολογικές εξελίξεις ιστορικά, υπέστησαν μεγάλες ήττες, και αυτό είναι μάθημα στο διηνεκές για τον τομέα των ενόπλων δυνάμεων σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με ειδικό οπλισμό, βοηθούν τα μέγιστα σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση , όπως είδαμε να λαμβάνει χώρα στο Ναγκόρνο, στην Λιβύη, στην Συρία, και τώρα στην Ουκρανία.