ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς μιλάνε», λέει. Και;

Βολτσάνκ: Η «Μάχη του Άρνεμ» σε ρωσική έκδοση! – Η συγκλονιστική έξοδος των παγιδευμένων Ρώσων αλεξιπτωτιστών

Σκληρές μάχες διαφυγής με δεκάδες νεκρούς για το ρωσικό Τάγμα που εγκλωβίστηκε πριν δύο εβδομάδες σε ένα εργοστάσιο χημικών

Βολτσάνκ: Η «Μάχη του Άρνεμ» σε ρωσική έκδοση! – Η συγκλονιστική έξοδος των παγιδευμένων Ρώσων αλεξιπτωτιστών

(Aνανέωση – Αρχικό κείμενο 11.15): Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη νύχτα επιχείρηση απεγκλωβισμού περίπου 400 Ρώσων αλεξιπτωτιστών στο Βολτσάνσκ του Χάρκοβο οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα χημικό εργοστάσιο από τις 15 Ιουνίου, όπως πρώτο το pronews.gr είχε μεταδώσει στην Ελλάδα.

Οι 400 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μάχονται ηρωικά, με την υποστήριξη του ρωσικού πυροβολικού, για να διαφύγουν από τον ουκρανικό κλοιό που στήθηκε γύρω τους με τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερτερούν 15:1! 

Δύο ρωσικά τεθωρακισμένα Μηχανοκίνητα Τάγματα έχουν προσεγγίσει την περιοχή για να μικρύνουν την απόσταση διαφυγής, αλλά οι Ουκρανοί βάλλον καταιγιστικά πυρά και όλα είναι ανοικτά.

Η όλη προσπάθεια θυμίζει την επιχείρηση «Market Garden» στο Άρνεμ της Ολλανδίας το 1944, Αμερικανών και Βρετανών, όταν οι αλεξιπτωτιστές των συμμάχων εγκλωβίστηκαν μετά την αεραπόβασή τους και τους περικύκλωσαν βαριές γερμανικές μονάδες, ενώ η συμμαχική προσπάθεια προσέγγισης και διάσωσής τους, είχε ως αποτέλεσμα την διάσωση μόνο ενός μικρού μέρους τους.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από την προσπάθεια των Ρώσων αλεξιπτωτιστών:

Γενικά η κατάσταση δεν εξελίχθηκε θετικά για τους Ρώσους όχι μόνο στο Βολτσάνσκ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβου.

Αν το ρωσικό σχέδιο ήταν να αποσυρθούν δυνάμεις από άλλα μέτωπα και να διατεθούν στο Χάρκοβο, πέτυχε αφού 20 ουκρανικές Ταξιαρχίες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους από το νότιο (Ζαπορίζια, Χερσώνα) και το ανατολικό (Ντονέτσκ) μέτωπο και έχουν σπεύσει στο Χάρκοβο.

Αν σκοπός των Ρώσων είναι να καταλάβουν την ενδιάμεση περιοχή από την πόλη του Χαρκόβου μέχρι τα μέχρι πρότινος ρωσο-ουκρανικά σύνορα, περίπου 70 χλμ.  και να δημιουργήσουν «ζώνη ασφαλείας» για να αποφεύγεται ο βομβαρδισμός του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ, απέχουν αρκετά από τον στόχο τους: Πρέπει να διατεθούν πολύ περισσότερες δυνάμεις.

Για κατάληψη του περιφερειακού δρόμου του Χαρκόβου και τον έλεγχό του από δυτικά, βόρεια και νότια, απέχουν από τον στόχο τους πάρα πολύ.

Πόσο; Τουλάχιστον 100.000 άνδρες!

Τόσους επιπλέον υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν να προστεθούν στους 35.000 Ρώσους στρατιώτες που επιχειρούν τώρα ανατολικά του Χαρκόβου και έχουν εμπλακεί στις επιχειρήσεις από την Μεγάλη Παρασκευή 4 Μαΐου.

Για την ώρα κινδυνεύουν με μία τακτική ήττα, αν δεν καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τους 400 αλεξιπτωτιστές.

Η ρωσική 83η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που ανήκουν οι 400 άνδρες (υπολογίζεται ότι λιγότεροι από 150 είναι πλέον μάχιμοι, καθώς έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί 70 αλεξιπτωτιστές και οι λοιποί έχουν τραυματιστεί) έχει υποχωρήσει από το Βοβτσάνκ.

Η κατοχή της πόλης ουσιαστικά δίνει το πάνω χέρι για την κυριαρχία στο Χάρκοβο και για αυτό αποτελεί σήμερα το επίκεντρο των μαχών στην εν λόγω περιφέρεια.

Βόρεια του Χαρκόβου, ο ουκρανικός Στρατός  έχει δημιουργήσει βάση εξόρμησης για 20 Ταξιαρχίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κάποιες από τις αξιόμαχες μονάδες του ουκρανικού Στρατού αυτήν την στιγμή.

Η ρωσική Αεροπορία, βέβαια, καταστρέφει τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα μετόπισθεν κοντά στις γραμμές του μετώπου και δυσκολεύει τον ανεφοδιασμό τους, αλλά η ρωσική κεντρική διοίκηση προφανώς και δεν είχε αναλάβει την δέουσα δράση μέχρι χθες για τον απεγκλωβισμό των αλεξιπτωτιστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την αεροπορική υπεροχή να είναι απόλυτη και την υπεροχή σε πυροβολικό να είναι δεδομένη, είναι ακατανόητο το γιατί δεν είχε αναληφθεί δράση απεγκλωβισμού των αλεξιπτωτιστών ενωρίτερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.