ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Λιθουανία: Ετοιμάζεται να αγοράσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ

Πότε θα παραδοθούν τα οπλικά συστήματα

Λιθουανία: Ετοιμάζεται να αγοράσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, η Λιθουανία ετοιμάζεται να αγοράσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ, έναντι 495 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η βαλτική χώρα έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες μετά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Πότε θα παραδοθούν τα οπλικά συστήματα

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε ότι τα συστήματα HIMARS, που πρόκειται να παραδοθούν το 2025 και το 2026, θα παρέχουν «μια ικανότητα και μια εντελώς νέα ισχύ που η Λιθουανία δεν είχε ποτέ».

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στους στρατιωτικούς στόχους της Λιθουανίας για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της, ενώ θα βελτιώσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», ανέφερε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) σε δελτίο τύπου.

Τα συστήματα HIMARS που παραδίδονται στην Ουκρανία θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο οπλοστάσιό της, καθώς η χώρα πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 2,52% του ΑΕΠ της, στην Άμυνα. Επίσης η χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο.

Αυτή η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων θα αγοράσει επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS, ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς.

Οι γείτονες της Λιθουανίας στη Βαλτική, Λετονία και Εσθονία, σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν συστήματα HIMARS.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι αυτό «θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο της Λιθουανίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.