Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν προειδοποίησε τον φιλοδυτικό συνασπισμό της ΕCOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) και κατ’επέκταση ΗΠΑ και Γαλλία ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Νίγηρα και να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση γιατί «ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στο Νίγηρα εννοώντας όταν μπορεί να επεκταθεί στις χώρες που θα επιτεθούν.

">

Όλα αυτά ενώ το ρωσικό εθελοντικό σώμα της Wagner έχει ήδη αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί ακόμα 200 Ρώσοι εθελοντές στο Νίγηρα.

Επίσης το ίδιο σώμα έχει αναπτύξει σε πολλές χώρες της Αφρικής (Μάλι, Τσαντ, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν κλπ.) ένοπλες μονάδες για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Μαλί, Ασίμι Γκόιτα  στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους προειδοποίησαν τους δυτικούς ότι «πρέπει να υπάρξει αποκλειστικά ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης με πολιτικοδιπλωματικά μέσα αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες».

Το αποτέλεσμα ήταν στην σημερινή σύσκεψη το ECOVAS να αποφασίσει ότι «δεν θα υπάρξει στρατιωτική εισβολή στο Νίγηρα»!

Χθες 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση από ισλαμιστές πριν από την κρίσιμης σημασίας δυτικοαφρικανική στρατιωτική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 17/8, για να εξετασθεί η ένοπλη εισβολή για ανατροπή της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης που προέκυψε μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου.

Στο χθεσινό επεισόδιο τουλάχιστον 17 στρατιώτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, στη νοτιοδυτική περιφέρεια της χώρας. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Οι στρατιωτικοί, που κατέλαβαν την εξουσία με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί, προέβαλαν κυρίως «την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας» για να δικαιολογήσουν το πραξικόπημά τους.

Σήμερα, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο από τη Νιαμέι προειδοποίησαν το ΝΑΤΟ να μην προσπαθήσει να επαναλάβει στο Νίγηρα αυτό που έκανε στην Λιβύη για να ανατρέψει τον αποθανόντα συνταγματάρχη Καντάφι και είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική διχοτόμηση της χώρας.

Αντιπροσωπείες από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο έφτασαν στον Νίγηρα για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στη νέα στρατιωτική κυβέρνηση ενάντια σε μία στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS.

Ο εκπρόσωπος του Μάλι δήλωσε «Η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτό», υπενθυμίζοντας την «περιπέτεια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη» που δημιούργησε μια δεκαετία περιφερειακής αστάθειας.

«Δεν θα δεχτούμε την επανάληψη της περιπέτειας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη στην περιοχή μας».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η Αφρικανική Ένωση της οποίας μέλη είναι 55 αφρικανικές χώρες και με την οποία δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα.