Όπως αναφέρει ξένο δημοσίευμα βάσει πληροφοριών από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, χωρίς το σύνολο των λογισμικών και υλικών της προγράμματος «Technology Refresh 3».
Με άλλα λόγια, το «αναβαθμισμένο» αεροσκάφος πέταξε με μια ημιτελή έκδοση των καινούργιων λογισμικών, σε μια προσπάθεια του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας να επισπεύσει τις ήδη καθυστερημένες παραδόσεις των F-35.
Ουσιαστικά, το Πεντάγωνο εξετάζει την πιθανότητα να ξεκινήσουν πάλι οι παραδόσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών, που θα ενσωματώνουν όμως ένα μέρος του «πακέτου» αναβάθμισης που είναι απαραίτητο για την διαμόρφωση Block 4 των F-35, με την δυνατότητα εγκατάστασης των υπόλοιπων συστημάτων σε βάθος χρόνου.
Η Lockheed Martin έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα με την εγκατάσταση των τεχνολογιών του Technology Refresh 3 στα F-35, χωρίς όμως να σταματήσει την κατασκευή stealth μαχητικών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσα F-35 κατασκευάζονται, να μην ενσωματώνουν την πλήρη έκδοση των λογισμικών της Technology Refresh 3 και αναπόφευκτα να μην πραγματοποιούνται δοκιμαστικές πτήσεις ελέγχου. Αυτό όμως φαίνεται ότι άλλαξε.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που εργάζεται στην αρμόδια υπηρεσία του προγράμματος ανάπτυξης των F-35, δήλωσε στο Defense News ότι το «πρώτο F-35 με ενσωματωμένο λογισμικό του Technology Refresh 3 πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμαστική πτήση και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα F-35 με τον ίδιο τρόπο» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσα ακριβώς.
Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «οι δοκιμαστικές πτήσεις των F-35 με τα ημιτελή πακέτα αναβάθμισης της Technology Refresh 3 θα συνεχιστούν μέχρι να εγκριθεί η πλήρης έκδοσή τους για επιχειρησιακή χρήση».