ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Ρωσία στέλνει υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon έξω από την Φλώριδα! – Θα επισκεφθούν την Κούβα

Και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στον στολίσκο

Η Ρωσία στέλνει υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Zircon έξω από την Φλώριδα! – Θα επισκεφθούν την Κούβα

Προς την Κούβα κατευθύνονται ρωσικά πλοία για αεροναυτικές ασκήσεις και μπορεί οι ΗΠΑ να μιλούν για ηρεμία εντούτοις ανησυχία υπάρχει στο επιτελείο καθώς μεταξύ των σκαφών θα είναι μια φρεγάτα κλάσης “Admiral Gorshkov” και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο το “Kazan” τα οποία θα μπορούν να φέρουν πυραύλους Zircon!

Σύμφωνα με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ, τα ρωσικά πλοία παρακολουθούνται από αεροπορικές πλατφόρμες ISR και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου καθώς κατευθύνονται στην Καραϊβική.

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν επίσης ενδεχομένως να ναυλοχήσουν και σε ναυτική βάση στη Βενεζουέλα, ενώ το μεγαλύτερο διάστημα θα βρίσκονται σε λιμάνια της Κούβας.

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen-M ναυπηγήθηκε το 2017 και τέθηκε σε υπηρεσία με τον Βόρειο Στόλο το 2021. Το Kazan (K-560) τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα 4ης γενιάς KTP-6. Το υποβρύχιο λέγεται ότι είναι το πιο αθόρυβο στον ρωσικό στόλο.

Η επίσκεψη στην Αβάνα την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη σε λιμάνι του εξωτερικού ενός υποβρυχίου κλάσης Yasen-M.

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen-M (Project 885) αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση του υποβρυχίου Yasen (Project 885) και ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική κλάση όπως την αύξηση των κάθετων εκτοξευτών πυραύλων από 8 σε 10 και την μείωση των τορπιλοσωλήνων από 10 σε 8 με αποτέλεσμα την αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς από 40 σε 50 πυραύλους cruise τύπου 3M14K (SS-N-30A).

Η κλάση υποβρυχίων Yasen-M (Project 885) σχεδιάστηκε από το γραφείο υποβρυχίων Malakhit Marine Engineering Bureau. Πρόκειται να αντικαταστήσει τα 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια Antey (Project 949A) κλάσης Oscar.

Τα Yasen-M μπορούν να επιτεθούν σε παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές βάσεις και λιμάνια.

Για να χτυπήσουν τα εχθρικά πλοία, τα υποβρύχια κλάσης Yasen μεταφέρουν τους πυραύλους Onik (3M55) με βεληνεκές 320 ναυτικών μιλίων (ή 592,64 χιλιόμετρα).

Αντίθετα, στον ρόλο της χερσαίας επίθεσης, τα υποβρύχια φέρουν τους πυραύλους Kalibr (3M14K) με βεληνεκές 1.600 ναυτικών μιλίων (2963,2 χιλιόμετρα).

Το αναβαθμισμένο υποβρύχιο κλάσης Yasen-M μπορεί επίσης να εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους 3M22 Zircon κατά πλοίων και χερσαίων στόχων, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων και ταχύτητες 8 Mach.

Πρόσφατα, ο διοικητής της δύναμης Northcom του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Glen VanHerc, είπε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

“Η Ρωσία αναπτύσσει ολοένα και πιο συχνά στην περιοχή τα υποβρύχια Yasen. Ο κίνδυνος αυξάνεται απόλυτα. Τον τελευταίο χρόνο, η Ρωσία ανέπτυξε επίσης τα Yasen στον Ειρηνικό», σημείωσε.

«Τώρα, όχι μόνο στον Ατλαντικό, αλλά τα έχουμε και στον Ειρηνικό, και είναι απλώς θέμα χρόνου –πιθανόν ένα ή δύο χρόνια– προτού αυτή να είναι μια επίμονη απειλή.

Αυτός ο αντίκτυπος μειώνει τον χώρο λήψης αποφάσεων για τον ηγέτη μίας σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Edward Geist της RAND Corporation με έδρα τις ΗΠΑ, τα υποβρύχια κλάσης Yasen είναι «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως η κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».

«Για πρώτη φορά στη ρωσική ιστορία, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να απειλήσει μια ευρωπαϊκή ακτή ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ με όπλα ιδιαίτερα μεγάλης ακριβείας», δήλωσε ο Michael Petersen, διευθυντής του Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών της Ρωσίας στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Επίσης, το Yasen είναι το πιο αθόρυβο από τα ρωσικής κατασκευής υποβρύχια, σύμφωνα με μια έκθεση του 2009 από την αξιολόγηση του Γραφείου Ναυτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ONI).

Είναι ίσως τα ικανότερα υποβρύχια παγκοσμίως,

Για παράδειγμα, το 2014, ο αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τα υποβρύχια της Διοίκησης Συστημάτων Ναυτικής Θάλασσας των ΗΠΑ είπε ότι θαύμαζε το K-560 Severodvinsk και έβαλε το αντίγραφό του στο γραφείο του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα αντιμετωπίσουμε δυνατούς πιθανούς αντιπάλους. Αρκεί να κοιτάξει κανείς το Severodvinsk», είπε ο αντιναύαρχος Dave Johnson σε συνέδριο τον Οκτώβριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.