Στην ουσία της υπόθεσης εισέρχεται, επιτέλους, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία έπειτα από εβδομάδες κατά τις οποίες αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα και σε συνέχεια στην κλήση υπηρεσιακών στελεχών από το μακρινό 2000, καλεί επιτέλους την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Η αρχή γίνεται την προσεχή Τρίτη, με την κλήτευση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου την περίοδο 2007-2009, και του πρώην υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος είχε αναλάβει το πόστο την περίοδο 2009-2011.
Οι δυο τους θα περάσουν το κατώφλι της εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη και την επομένη θα κληθεί να καταθέσει και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων της περιόδου 2013-2015 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος. Το σερί των καταθέσεων θα συνεχιστεί την Πέμπτη, με τον πρόεδρο – διευθύνων σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την πενταετία 2010-2015 Θανάση Ζηλιασκόπουλο και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων την περίοδο 2011-2016 Βασίλη Τσιαμάντη.
Αναμένεται, δε, να κληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο οι Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης αλλά και συγγενείς θυμάτων και τραυματίες, πραγματογνώμονες, συνδικαλιστές και υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων οργανισμών πριν και μετά την τραγωδία.
Χαμηλές προσδοκίες
Οι προσδοκίες από την εξεταστική είναι αρκετά χαμηλές, καθώς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να μην πέσει φως στην υπόθεση και να μην αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι εμπλέκονται στον χαμό 57 συμπολιτών μας.
Φαίνεται πως στόχος είναι η συγκάλυψη και αυτό φαίνεται από την ανύπαρκτη πορεία της έρευνας – προσώρας τουλάχιστον. Είναι ενδεικτικό πως επί έναν μήνα η εξεταστική είχε «βυθιστεί» στα διαδικαστικά, δηλαδή στις εξαιρέσεις βουλευτών.
Ολα άρχισαν με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απομακρύνθηκε χωρίς τη θέλησή της από την εξεταστική, καθώς ήταν συνήγορος των θυμάτων του δυστυχήματος. Ακολούθως, ήρθε η αυτοεξαίρεση των Θάνου Πλεύρη και Ζωής Ράπτη της Νέας Δημοκρατίας λόγω της συμπληρωματικής μήνυσης που κατέθεσαν και συμπεριλαμβάνει μέλη του συλλόγου πληγέντων των Τεμπών. Κι όλα αυτά, την ώρα που η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην έρευνά της κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων.
Τα 18 από τα 23 είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές είναι πως υπήρξε πλημμελής εκτέλεση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016. Η ποινική δίωξη αφορά σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και στις ψευδείς βεβαιώσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.