(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 13:35): 

Με 30 χρόνια καθυστέρηση και δαπάνες άνω των 150 δισεκατομμυρίων €, επιτέλους ανακοινώθηκαν τα αυτονόητα από τον ΥΕΘΑ Ν.Δένδια (αυτονόητα ήταν πριν από 30 χρόνια βέβαια) ότι αλλάζει ο βασικός εξολισμός μάχης και επιβίωσης του Έλληνα πεζικάριου.

">

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας συνολικά θα αλλάξουν τα κράνη, οι εξαρτήσεις, τα υδροδοχεία, κ.λ.π, εγκαταλείποντας τις αποσπασματικές προμήθειες όπως και το θρυλικό κράνος «Μ1» του Β’ ΠΠ το οποίο όλοι όσοι υπηρέτησαν το έχουν φορέσει και το βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ και ταινίες εποχής.

Έτσι λοιπόν θα εξοπλιστεί ο Έλληνας πεζικάριος με προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες , σύγχρονα υδροδοχεία και βεβαίως με σύγχρονα συστήματα μεταφοράς φόρτου μάχης.

Τόσο η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που αυτές τις μέρες έκλεισε 30 έκδοσης ως και τα μετέπειτα defencenet.gr και pronews.gr, είχαν με επανειλημμένη αρθρογραφία καταδείξει την ανάγκη αλλαγής του εξοπλισμού του προσωπικού.

Γιατί η μάχη δε κερδίζεται μόνο από ένα σύγχρονο τυφέκιο αλλά θα εξαρτηθεί και από την ικανότητα του στρατευμένου να μπορεί να συνεχίσει να μάχεται ακόμα κι αν εκραγεί π.χ. κοντά του μία χειροβομβίδα που δεν θα τον τραυματίσει ως άμεσο αποτέλεσμα της έκρηξης αλλά θα τον καταστήσει ανίκανο με ένα τραύμα στο γόνατο να μάχεται

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχουν αλεξίσφαιρα για το σύνολο του προσωπικού και υπόδηση που θα καλύπτει τις ανάγκες του επιχειρείν στο τραχύ ελληνικό έδαφος.

Ο γράφων έχει γνωρίσει από κοντά τις δυσκολίες του ελληνικού εδάφους όταν υπηρετούσε στους Πεζοναύτες.

Όλα αυτά δεσμεύτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι θα γίνουν κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβέρνησης, δηλαδή εντός 36 μηνών.

Σχετικά με αυτά που είπε ο υπουργός περί απόκτησης δεξιοτήτων των στρατιωτών κατά την διάρκεια της θητείας τους που θα είναι χρήσιμες στην αγορά εργασίας, το είχε προσπαθήσει και η πολιτική ηγεσία του Κ.Καραμανλή και ήταν στο πρόγραμμα το 2004, αλλά στην πράξη αποδείχτηκε ανέφικτο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) – Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) στη Θήβα.

Τον Υπουργό, τον οποίο συνόδευσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης υποδέχθηκε στο Στρατόπεδο Υποστρατήγου Δημητρίου Ψαρρού ο Διοικητής του ΚΕΠΒ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σιρλαντζής.

Κατά τον χαιρετισμό του προς τους στρατεύσιμους περιέγραψε το πλαίσιο με το οποίο θα αλλάξει η στρατιωτική θητεία τους επόμενους μήνες:

«Στους επόμενους λοιπόν 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» η στρατιωτική θητεία αλλάζει.

Θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων.

Θα επικεντρωθούμε, καταρχήν, στην εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση, αλλά οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις οι οποίες θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις.

Με την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων.

Έτσι, θα εφοδιάζουμε τους οπλίτες με γνώσεις που θα τους καθιστούν γενικά χρήσιμους και θα τους δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τη μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία.

Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

Επίσης, θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή.

Σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις, διαφορετικό υδροδοχείο. Μια σειρά από αλλαγές που θα οδηγήσουν στον σύγχρονο μαχητή και τελικά στον σύγχρονο στρατό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 36 μήνες για να αλλάξουμε και την εφεδρεία και να μπορέσουμε να αρχίσουμε την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών, ώστε τα άξια επαγγελματικά μας Στελέχη να συμπληρώνονται και από άρτια εκπαιδευμένους οπλίτες.»