O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, σε συζήτηση σχετικά με τις γεωπολιτικές ισορροπίες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.
Ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Ευρώπης για τις αμυντικές της ικανότητες, την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.
Την εκδήλωση με θέμα «Transatlantic shifts and regional stakes: A Post – US elections analysis» διοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Έτσι ανέφερε ότι:
«Επί της προηγούμενης Προεδρίας Τραμπ καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τις αμερικανο-ελληνικές σχέσεις στο ίδιο επίπεδο, αλλά πραγματικά να τις φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», τόνισε ο Υπουργός.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι κατάφερα να υπογράψω την πρώτη τροποποίηση της συμφωνίας MDCA με τον Mike Pompeo, τον Οκτώβριο του 2019, κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump. Και η φιλία του Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου Τραμπ ίσχυε και τότε.
Αλλά ήταν ακριβώς αυτή η συνθήκη που αναφερόταν στην Αλεξανδρούπολη, η οποία εξόργισε τον Πρόεδρο Ερντογάν και βγήκε ανοιχτά, επικρίνοντας τη συνθήκη, μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της.
Το σχήμα 3+1 ξεκίνησε υπό τον Τραμπ. Και πολλές πρωτοβουλίες. Πολλές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας Τραμπ. Δεν θέλω να πω με αυτό ότι κάνουμε περίπατο σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε. Αλλά λέω ότι το γεγονός και μόνο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ο νέος εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει η ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έναντι της υπερδύναμης.
Η Ελλάδα δεν ήταν ευχαριστημένη από την κυβέρνηση Μπάιντεν
Συνδεόμαστε σε μεγάλο βαθμό με το αμυντικό οικοδόμημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μεγαλύτερο μέρος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με εξαίρεση τα αεροσκάφη Mirage και Rafale, προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε μέρος του προγράμματος F-35. Το F-35 είναι το πιο σύγχρονο μαχητικό stealth στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με την πιθανή εξαίρεση του F-22, αλλά αυτό δεν εξάγεται. Γινόμαστε μέρος του νέου προγράμματος φρεγατών Constellation με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Constellation θα είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πέρυσι, υπογράψαμε μια συμφωνία, βάσει της οποίας θα μελετήσουμε από κοινού τη διαμόρφωση και τις προδιαγραφές αυτής της φρεγάτας και μέρος αυτών των φρεγατών θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, για δική μας χρήση, αλλά επιπλέον, θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τα σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον. Υπάρχουν εκατοντάδες προγράμματα μεταξύ ημών και των Ηνωμένων Πολιτειών», εξήγησε ο ΥΕΘΑ.
«Και επιτρέψτε μου να πω, χωρίς να προσποιούμαι ότι είμαι οπαδός του Τραμπ, ότι την ίδια στιγμή, η Ελλάδα δεν ήταν ευχαριστημένη σε ορισμένα θέματα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι φίλος της Ελλάδας. Πολλές φορές τον έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά να αποκαλεί τον εαυτό του «Μπαιντενόπουλο».
Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία υποσχέθηκε στην Ελλάδα τρεις φρεγάτες LCS, έναν αριθμό αρμάτων μάχης, έναν αριθμό C-130 κ.λπ. κ.λπ. Τίποτα από εκείνη την επιστολή δεν υλοποιήθηκε, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια», είπε ο Νίκος Δένδιας.
«Αυτό που κάνουμε, για τα ελληνικά δεδομένα είναι ένα μάλλον τεράστιο πρόγραμμα. Εν μέρει επειδή κατά τα χρόνια της κρίσης, από το 2010 έως το 2019, υπήρχαν πρακτικά μηδενικές επενδύσεις στην άμυνά μας. Για να διατηρήσουμε τις σημερινές μας δυνατότητες, η Ελλάδα χρειάζεται δύο δις. ευρώ ετησίως για την άμυνα.
Έτσι, αν πολλαπλασιάσετε δύο επί δέκα, σημαίνει ότι μας λείπουν επενδύσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνά μας. Τώρα προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό. Επενδύουμε δύο δισεκατομμύρια ετησίως, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα 20 δισεκατομμύρια που λείπουν από τα παρελθόντα έτη. Τούτου λεχθέντος, δύο δισεκατομμύρια το χρόνο είναι ένα τεράστιο ποσό για τον Έλληνα φορολογούμενο. Τώρα, υπάρχει ένας κανόνας στο Υπουργείο Άμυνας. Κρίνουμε κάθε πρόγραμμα μεταξύ άλλων και από το ποσοστό των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία.
Για παράδειγμα, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Constellation με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακριβώς επειδή τα πλοία θα κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και ακριβώς επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί ότι θα συντηρούμε και τα δικά τους πλοία. Τα πλοία των στόλων της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού. Έτσι, σε κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το τι επενδύεται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι ένα πολύ-πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς», πρόσθεσε.