
Σε μια από τις εντυπωσιακές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, την ανθυποβρυχιακή άσκηση «Dynamic Manta», το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την υπεροχή του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πρωταγωνιστή το υποβρύχιο «Πιπίνος» και τη φρεγάτα «Κουντουριώτης», η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να «κλέψει» τις εντυπώσεις ακόμη και από τις τουρκικές δυνάμεις που συμμετείχαν.
Η φετινή διοργάνωση της «Dynamic Manta» συγκέντρωσε έξι υποβρύχια από διάφορες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και οκτώ πολεμικά πλοία επιφανείας, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης».
Το «Πιπίνος», ένα από τα υποβρύχια κλάσης 214 «Παπανικολής», πραγματοποίησε άριστες επιδόσεις στη διάρκεια της άσκησης, ακόμη και μέσα σε ένα έντονα ελεγχόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, το υποβρύχιο κατάφερε να εκτελέσει αποστολές «χτυπώντας» εχθρικές μονάδες χωρίς να εντοπιστεί.
Η Τουρκία συμμετείχε στην άσκηση με το υποβρύχιο «GUR» και τη φρεγάτα «Kemal Reis», γνωστή από την ένταση του 2020 στο Αιγαίο. Αν και η Άγκυρα έχει ήδη θέσει σε επιχειρησιακή δράση το πρώτο της υποβρύχιο 214, το «Piri Reis», δεν επέλεξε να το στείλει στη συγκεκριμένη άσκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο για τόσο απαιτητικές επιχειρήσεις.
Η ελληνική παρουσία στην «Dynamic Manta» είναι σταθερή από το 2016, με το Πολεμικό Ναυτικό να συμμετέχει κάθε χρόνο με υποβρύχια 214, τα οποία χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές επιδόσεις.
Η άσκηση περιλάμβανε συνολικά 13 εναέρια μέσα ναυτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία «χτένιζαν» τη θαλάσσια περιοχή με σόναρ και Sonobuoys.
Παρόλα αυτά, το «Πιπίνος» επιβεβαίωσε τη φήμη του ως «αθόρυβος θηρευτής», καθώς εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία τις αποστολές του, αποφεύγοντας τον εντοπισμό και «στοχοποιώντας» εχθρικά πλοία.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον θαυμασμό των συμμάχων, ενώ ακόμη και ο Τούρκος διοικητής που επέβαινε στη φρεγάτα «Kemal Reis» έδωσε συγχαρητήρια στο πλήρωμα του «Κουντουριώτης» για την απόδοσή του.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.