ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Εντυπωσιακή η νέα ιρανική φρεγάτα σε σκάφος τύπου «καταμαράν»

Είναι μήκους 65 μέτρων σκάφος και έχει ένα βαρύτατο οπλισμό

Εντυπωσιακή η νέα ιρανική φρεγάτα σε σκάφος τύπου «καταμαράν»

Το Ιράν έχει εδώ και περίπου έναν χρόνο θέσει σε υπηρεσία τη νέα του φρεγάτα, με όνομα Shahid Soleimani, η οποία είναι τύπου «καταμαράν» και φέρει έναν βαρύτατο εξοπλισμό. 

Το σκάφος εντάσσεται στο πολύ φιλόξοδο ναυτικό πρόγραμμα της χώρας έχοντας εμφανίσει και εθνικό σχέδιο φρεγάτας, ενώ ψάχνει «αεροπλανοφόρο για UAV», έχει ήδη μίνι υποβρύχια και πολλά μη επανδρωμένα επιφανείας. Η κορβέτα πάντως αν και μικρού μεγέθους, εκτοπίσει κάπου 600 τόνους, ξεχωρίζει αρχικά για την ιδιαίτερη σχεδιαστικά φόρμα της σε καταμαράν.

Στη συνέχεια το μήκους 65 μέτρων σκάφος έχει ένα βαρύτατο οπλισμό, απρόσμενο για το μέγεθος της. Αρχικά στην πλώρη υπάρχει ένα πυροβόλο 30 χιλιοστών και περιμετρικά άλλα 4 τρίκανα των 20 χιλιοστών, ως τελικό στρώμα αεράμυνας. Δίπλα από το πρόσθιο πυροβόλο υπάρχουν και δύο εκτοξευτές ελαφριών ανθυποβρυχιακών ρουκετών.

Στα πλάγια της γέφυρας τώρα, διαθέτει 6 βλήματα κατά πλοίων, σε σχεδόν οριζόντια κυτία εκτόξευσης, μόνο που αυτοί είναι δύο διαφορετικών τύπων! Οι 4 είναι οι τοπικής κατασκευής Qader, τύπου cruise, με πολεμική κεφαλή 200 κιλών, υποηχητικοί, εμβελείας 300 χιλιομέτρων. Άλλοι δύο είναι οι εμβελείας 100 χιλιομέτρων, Nasir, επίσης cruise και υποηχητικοί, μικρότεροι όμως σε μέγεθος.

Στο άνω τμήμα τώρα του σκάφους, υπάρχει διπλό (!) σύστημα κάθετης εκτόξευσης, όπου φέρονται αρχικά 6 αντιαεροπορικά βλήματα της οικογένειας Sayyad, μια επίσης τοπική κατασκευή, που έχει αντιγράψει εν μέρει τα αμερικανικά βλήματα Standard 1. Από τα ίδια κελιά όμως πιθανά να μπορούν να εκτοξευτούν πύραυλοι cruise μεγάλης εμβελείας.

Δίπλα σε αυτά υπάρχουν άλλα 16 κελιά, μικρότερων διαστάσεων, όπου εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, κάπου στα 15-20 χιλιόμετρα. Όπως είναι κατανοητό δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την παράξενη αυτή σύνθεση οπλικών συστημάτων, ενώ εντύπωση κάνει η απουσία κάποιου μεγάλου ραντάρ που να επιτρέψει την πλήρη αξιοποιήση τους (προς το παρόν υπάρχουν μόνο ραντάρ ναυτιλίας).

Τέλος, υπάρχει ελικοδρόμιο στην πρύμνη (χωρίς υπόστεγο) όπου μπορεί να επιχειρήσει ελικόπτερο Bell 412, ενώ από την πρύμνη με γερανό εξαπολύονται έως 3 ταχύπλοα ειδικών επιχειρήσεων, που μπορεί να είναι και μη επανδρωμένα (πχ. αυτοκτονίας).

Το σκάφος εντάχθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο στην ειδική ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, δηλαδή της οργάνωσης που λειτουργεί συμπληρωματικά του επίσημου κράτους του Ιράν, αναλαμβάνοντας ρόλο «υπερασπιστή της πίστης» και σε στρατιωτικό επίπεδο ένα πλέγμα ειδικών επιχειρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά η κορβέτα Shahid Soleimani, προφανώς ακόμη σε εξέλιξη, θα αποτελέσει το πρώτο σκάφος μιας υπό κατασκευή κλάσης 3 ακόμη ίδιων σκαφών. Εμπεριέχει πάρα πολλά τοπικά συστήματα, αλλά ήδη μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο του Ιράν, με βαρύ οπλισμό, μεγάλη ταχύτητα (πάνω από 30 κόμβους) και ικανότητες πλήγματος σε μεγάλες αποστάσεις. Ένα όχι μικρό επίτευγμα δηλαδή για μια χώρα που σχεδόν «κάνει τα πάντα μόνη της».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.