Η Κίνα παρουσίασε πρόσφατα το νέο της πλοίο παρακολούθησης πυραύλων, το Liaowang-1, ενισχύοντας τις δυνατότητές της στον τομέα της υποστήριξης δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το Liaowang-1 προστίθεται στη σειρά πλοίων παρακολούθησης Yuan Wang, που χρησιμοποιούνται κυρίως από τη Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Τα πλοία της κατηγορίας Yuan Wang ποικίλουν σε μέγεθος και προδιαγραφές, με ένα από τα πιο γνωστά, το Yuan Wang 5, να έχει μήκος 222,2 μέτρα και πλάτος 25,2 μέτρα, και εκτόπισμα 25.000 τόνων.

Τα πλοία αυτά είναι εξοπλισμένα για να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ανέμων έως και την κλίμακα Μποφόρ 12.

Τα πλοία της σειράς Yuan Wang χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την υποστήριξη εκτοξεύσεων δορυφόρων, καθώς και για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Διάφορες εκδόσεις τους έχουν συμμετάσχει επίσης υποστηρικτικά σε σημαντικές διαστημικές αποστολές της Κίνας, όπως οι αποστολές του Chang’e για την εξερεύνηση της Σελήνης και οι εκτοξεύσεις των δορυφόρων BeiDou.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η παρουσία αυτών των πλοίων ενισχύει την ικανότητα της Κίνας να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται διαστημικές αποστολές από θαλάσσιες περιοχές, προσφέροντας ευελιξία και αυξάνοντας την ασφάλεια των διαστημικών της επιχειρήσεων.