ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των Χούθι στέλνει η κυβέρνηση – Συμφωνία με ΗΠΑ

Το ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης

Πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των Χούθι στέλνει η κυβέρνηση – Συμφωνία με ΗΠΑ

Η Ελλάδα θα στείλει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετέχουν στον σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή των Χούθι της Υεμένης. 

Ειδικότερα, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. 

Ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας με τίτλο «Φύλακας της Ευημερίας» στην οποία συμμετέχουν 10 κράτη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία.

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται ήδη σε επαφές με αξιωματούχους τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι ήδη υπάρχουν πολεμικά πλοία που κάνουν περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εξασφαλίζοντας προς το παρόν τη διέλευση των πλοίων. Επίσης, εκτίμησε ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοια αποφασιστικότητα η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή θα ελεγχθεί.

Σχολιάζοντας την απόφαση των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή.

Η επιχείρηση των ΗΠΑ 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Πέραν των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν διευκρίνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο, πως στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση των ανεύθυνων επιθέσεων των Χούτι από την επικράτεια της Υεμένης απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ναυτικών και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

«Γι’ αυτό σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) ανακοινώνω την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Λόιντ Όστιν απαίτησε νωρίτερα το Ιράν να τερματίσει την «υποστήριξη» που παρέχει κατ’ αυτόν στις επιχειρήσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ δεν συγκαταλέγεται στα κράτη που αναφέρθηκαν από τον επικεφαλής του Πενταγώνου όταν ανακοίνωσε τη συμμαχία αυτή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2019, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε τη σύμπηξη ναυτικού συνασπισμού για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα ύδατα του Κόλπου, έπειτα από σειρά επιθέσεων που οι ΗΠΑ απέδωσαν στο Ιράν, το οποίο όμως αποποιήθηκε κάθε ευθύνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.