Εν μέσω αποκαλύψεων για παρακολούθηση ευρωπαίων αξιωματούχων με spyware που προορίζεται για μυστικές υπηρεσίες, και τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παραβίασης του κινητού του, η Microsoft αποκαλύπτει υπόθεση υποκλοπών με διαφορετικό λογισμικό.
Το spyware της αυστριακής εταιρείας DSIRF χρησιμοποιήθηκε για υποκλοπή δεδομένων από τράπεζες και άλλους στόχους σε τουλάχιστον τρεις χώρες, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.
«Στα θύματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται δικηγορικές εταιρείες, τράπεζες και σύμβουλοι στρατηγικής σε χώρες όπως η Αυστρία, η Βρετανία και ο Καναδάς» ανέφερε.
Απαντώντας στην αποκάλυψη, η DSIRF υποστήριξε ότι το λογισμικό της προορίζεται αποκλειστικά για κυβερνητικές υπηρεσίες χωρών της ΕΕ.
Το λογισμικό «Subzero», σχεδιασμένο να αξιοποιεί άγνωστα ως σήμερα κενά ασφάλειας «αναπτύχθηκε αποκλειστικά για επίσημη χρήση σε χώρες της ΕΕ. Δεν προσφέρεται, πωλείται ή διατίθεται για εμπορική χρήση» ανέφερε η αυστριακή εταιρεία με email της προς το Reuters.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που περιγράφει η Microsoft, η DSIRF απορρίπτει κατηγορηματικά την εντύπωση που δημιουργείται ότι καταχράστηκε το λογισμικό Subzero» συνέχισε.
Έρευνα για την καταγγελία της Microsoft παρήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, ανέφερε το πρακτορείο APA.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της DSIRF που δημοσίευσε πέρυσι ο γερμανικός ιστότοπος Netzpolitik, η αυστριακή εταιρεία διαφήμιζε το Subzero ως «εργαλείο κυβερνοπολέμου επόμενης γενιάς», το οποίο μπορεί να καταλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο υπολογιστών, να υποκλέπτει κωδικούς και να αναφέρει τη γεωγραφική θέση του.
Άλλο έγγραφο της εταιρείας ανέφερε ότι το spyware μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, διακινητών ανθρώπων και κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας.
Η προειδοποίηση της Microsoft έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε ενδείξεις για παρακολούθηση αξιωματούχων της με το διαβόητο λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.